Naistenpäivä täyttää 100 vuotta –  ”Suomelle se oli vientituote”

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä naistenpäivää jo sadannen kerran. Teemana on tänä vuonna tasa-arvoinen mahdollisuus koulutukseen, tieteeseen ja teknologiaan.
       Naistenpäivän juuret juontavat 1900-luvun alkupuolelle. Päivän viettämisestä päätettiin naisten konferenssissa Kööpenhaminassa vuonna 1910 ja ensimmäistä naistenpäivää vietettiin 19. maaliskuuta seuraavana vuonna.
      YK:n kutsuttua valtiot viettämään naistenpäivää 1970-luvulla päivä saavutti laajan suosion. Tuolloin myös nykyinen päivämäärä, 8. maaliskuuta, vakiintui naistenpäiväksi.
      Eri maissa naistenpäivää vietetään lukuisissa tapahtumissa. Yhdysvalloissa presidentti Barack Obama on julistanut maaliskuun 2011 naisten historian kuukaudeksi ja kehottanut muistamaan naisten saavutuksia.

Naistenpäivä on ensimmäinen viime vuonna perustetulle YK:n naisjärjestö UN Womenille.

Väestöliitto ja Suomen UN Women ehdottavat kansainvälisenä naistenpäivänä, että Suomi voisi omaa esimerkkiään hyväksikäyttäen nostaa sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen kehityspolitiikkansa vientituotteeksi.
         - Suomessa naisilla on miesten kanssa yhtäläinen mahdollisuus osallistua poliittiseen toimintaan. Näin ei ole kaikkialla, eikä ole itsestäänselvyys, että naiset saavat ylipäätään osallistua politiikkaan tai edes äänestää, sanovat Väestöliiton kehityspolitiikan koordinaattori Hilkka Vuorenmaa ja Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Elina Multanen.
          Väestöliitto ja Suomen UN Women haluavat naistenpäivänä rohkaista kaikkia eduskuntavaaliehdokkaita nostamaan vaalityössään esiin kehitysyhteistyön tärkeyden ja korostamaan sitä, että sijoittaminen naisiin on kustannustehokkain tapa saavuttaa myös muut kehitystavoitteet.