1366565.jpg 

HYVÄ SUOMI!!!

En ole varmaankaan ainoa suomalainen, joka liikuttui kuullessaan, että presidentti  Martti Ahtisaari saa tänä vuonna Nobelin rauhan palkinnon. Tämä on ollut hieno päivä kaikille suomalaisille Suomessa ja ulkomailla. 

         Kirjoitin vuonna 2000 ilmestyneeseen Mansikkaan Ahtisaaresta mm. seuraavaa:

  -

Presidentti Ahtisaari toimii useissa kansainvälisissä luottamustehtävissä. Hän hoitaa mm. New Yorkissa päämajaansa pitävän East-West-instituutin johtokunnan  puheenjohtajuutta yhdessä amerikkalaisen George F. Russelin kanssa. 

        Vuonna 1981 perustetun instituutin tavoitteena on edistää demokratiaa ja vakautta Itä-Euroopassa ja entisessä Neuvostoliitossa.  Instituutin perustaja ja johtaja John Mroz, Ahtisaaren vanha tuttava totesi: - Teillä on yksi maailman suurimmista johtajista. Hän on mies, jota kunnioitetaan kaikkialla.

          62-vuotias Ahtisaari toimii myös Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n aseluovutusta valvovan komission johtajana. Kaikki tehtävät liittyvät tavalla tai toisella kansalaisyhteiskunnan vahvistamiseen, demokratian lisäämiseen ja rauhanomaisen yhteistyön edistämiseen.

        

Näin siis vuonna 2000. Edelleen jutussa kerrottiin muun muassa, että Viipurissa syntynyt Ahtisaari, joka oli joutunut lähtemään sieltä evakkoon kaksivuotiaana vanhempiensa kanssa vuonna 1939,  toimi ainakin silloin vuonna 2000 mm. Viipurin kirjaston ystävien kansainvälisen kunniatoimikunnan jäsenenä. 

 

Ajoitus sittenkin oikein

 

Unto Hämäläinen puolestaan pohti tänään, että vaikka rauhanpalkintoa oli turhaan  odotettu aikaisempina vuosina, oli sittenkin parempi, että se tuli nyt. Hän kirjoitti Helsingin Sanomien nettisivuilla perjantaina muun muassa:

 

       Onneksi maailmassa on jääräpäisiä ja optimistisia ihmisiä, jotka jaksavat vuodesta toiseen tehdä rauhantyötä – ja ehdottaa sen tekijöitä palkittaviksi.

       On sittenkin oikein, että Martti Ahtisaari palkitaan vasta nyt. Hänen pitkä uransa on kaikkien näkösällä kaikessa komeudessaan. Se alkoi vaatimattomana kehitysyhteistyön tekijänä 1960-luvulla, jatkui diplomaattina ja hallintomiehenä 1970-luvulla, Namibian itsenäisyyden turvaajana 1980-luvulla ja kypsyi 1990-luvulla kovissa koitoksissa Balkanilla, Indonesiassa ja muilla areenoilla.

     Martti Ahtisaari, nyt 71-vuotiaana ja pitkän uransa finaalissa, ansaitsee palkintonsa vuonna 2008.  Se on työn riemuvoitto.

 

En voi kuin yhtyä Hämäläisen ajatukseen. Presidentti Ahtisaari on todella palkintonsa ansainnut. Elämäntyöstään!


Miten monta suomalaista Nobelistia ja yksi ulkosuomalainenkin !!!

Montako suomalaista on saanut Nobelin palkinnon? Tähän asti on yleensä sanottu kaksi: Frans Emil Sillanpää kirjallisuuden Nobelin 1939, minkä on sanottu johtuneen -  kirjailijan ansioita  mitenkään väheksymättä - myötätunnosta Suomea kohtaan talvisodan vuoksi.  Ja toinen on tähän asti ollut virallisesti kemianpalkinnolla 1945 palkittu Artturi Ilmari Virtanen.

      Itse olen kyllä tiennyt, ettei luettelo ollut mitenkään täydellinen, sillä suomalaissyntyinen Ragnar Granit sai lääketieteen Nobelin vuonna 1967 yhdessä yhdysvaltalaisten Haldan Keffer Hartlinin ja George Waldin kanssa.

       Granit muutti myöhemmin Ruotsiin ja sai Ruotsin kansalaisuudenkin. Ja hänen jo siellä asuessaan hänet palkittiin mainitulla lääketieteen Nobelilla  hermojen fysiologiaa koskevasta tutkimuksestaan, jonka hän oli tehnyt ennen muuttoaan Ruotsiin Helsingin yliopistossa. Mutta vaikka hän olisi tehnyt tutkimuksensa Ruotsissakin, hän olisi kuitenkin ollut Nobelin saajana suomalainen, tarkemmin sanottuna ulkosuomalainen. Niinpä voimme tehdä sen päätelmän, että meilläkin – ulkosuomalaisilla - on oma nobelistimme!  Hyvä, että se nyt tunnustetaan! 

       Edellä mainittujen lisäksi viime vuonna jaettiin Nobelin rauhanpalkinto Al Gorelle  ja hallitusten väliselle ilmastopaneelille ICPP. Jälkimmäisen palkinnon ottivat vastaan paneelin puheenjohtaja sekä 25 muuta henkilöä, joiden joukkoon oli arvottu myös suomalaistutkija Riitta Pipatti.

       Vuonna 1988 Nobelin rauhanpalkinnon saivat YK:n rauhanturvaajat. Järjestön ohjeiden mukaan palkinto kuului silloisille ja sitä edeltäneille YK:n rauhanturvaajille, joita oli puolisen miljoonaa 53 maasta, Suomesta yli 20 000.  Palkintoa oli noutamassa silloinen YK:n pääsihteeri sekä kolme rauhanturvaajaa, joista yksi oli suomalainen kapteeni Timo Kattelmäki.

       Nämä kaikki siis, ja lisäksi Ahtisaari, joka saa palkintonsa joulukuussa Oslossa. (RVC)


  PS.    Palaamme asiaan vielä uudelleen joulukuussa, jolloin presidentti Ahtisaari saa palkintonsa.