...kansanedustajana

Vuonna 2007 Tommy Tabermannista tuli kansanedustaja ja hän korosti rakkauden merkitystä myös poliitikkona. Sosiaalidemokraattisen puolueen edustajana hän teki aloitteen  lakisääteisestä, viikon kestävästä rakkauslomasta, jonka aikana pariskunta palaisi kaksistaan suhteen ytimeen: toisilleen omistautumiseen sekä eroottisella että emotionaalisella tasolla.

Huolen aiheena oli se, että noin puolet suomalaisista avioliitoista päättyy eroon. Tommyn mielestä Suomella ei ole enää varaa niin suureen rakkausvajeeseen kuin siellä oli (ja lienee vieläkin.?) Aloite sai laajaa huomiota ulkomaillakin. Reuters välitti sen maailmalle ja BBC haastatteli rakkauskansanedustajaa. Valitettavasti aloite jämähti lopulta työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan arkistoihin.

Myös Tommyn kaksi ensimmäistä avioliittoa olivat kariutuneet, mutta kolmas kerta toden sanoi, ja se kestikin yli 20 vuotta, Tommyn kuolemaan asti. Runoilija kirjoitti vuonna 1999 ilmestyneessä runokokoelmassaan Ihme nimeltä me:

Teimme ehdottoman selväksi toisillemme,
että se, joka tänne jää
toisen jälkeen
sulkermaan ovia,
ei yhteisestä rakkaudestamme
jätä pisaraakaan jakamatta,
levittää ympärilleen kuin kirsikan kukkia tuuleen
yhteistä rakkautta,
joka ei muutu tomuksi,
vaan kukkii yöt, tuulet, talvet
muina miehinä
niin kuin ei olisi koskaan
kuolemasta kuullutkaan.

(Tommy Tabermann)

Joka päivä, kun mainitsit sanan kuolema
aloin pelätä
etten ehtisi
poimia kukkia,
joilla peitellä sinut,

ettei se löytäisi sinua ennen minua.

(Tommy Tabermann)

o

PS. Tuliko sinulle kyynel silmään?  Ainakin minulle tuli ensi lukemalla. On se niin kaunista! Suloista rakkauden sanelemaa tekstiä, johon ei ole mitään lisättävää. Toivotan Tommyn omaisille voimia ja lohtua ihanista muistoista. Ja meille kaikille rakkauden siivittämistä sanoista. Lepää rauhassa, Tommy!  Emme unohda sinua ikinä. Onhan meillä sinun runokokoelmasi.  (RVC)