Paljon melua tyhjästä

Italia pelaa omilla säännöillään, otsikoi pääkirjoitustoimittaja Juha Akkanen kirjoituksensa Helsingin Sanomien verkkosivuilla elokuussa ja jatkoi: Tämä kesä jää mieleen jalkapallon MM-kisojen loppuottelusta Ranska-Italia. 

Koko artikkeli oli ei vain Materazzin vaan kaikkien italialaisten sättimistä. No, Hesarin pääkirjoitustoimittajalle kai kaikki on sallittua. Ainakin hän näyttää ajattelevan niin. Hyvän lehtimiestavan mukaista se ei ole.

 

"Sinänsä Materazzin käytös ei ollut mitenkään yllättävää. "Se vain vahvisti mielikuvaa italialaisista. Samanlaisia muiden paidassa roikkujia ne ovat Euroopan unionissakin, ja erityisesti rahaliitto Emussa",  hän kirjoitti ja jatkoi:

 

"Suuta osataan kyllä soittaa ja käyttää hyväksi kaikki mahdollinen vilunki - ja sellaisen keksimiseen riittää mielikuvitusta. Mutta jos italialaiset eivät tahdo pärjätä omillaan, huudetaan heti EU:ta, tuomaria tai mammaa apuun. Italialaiset tuntuvat luulevan, että heitä koskevat aivan eri säännöt, oli kyse sitten jalkapallosta tai talouspolitiikasta."

 

"Nämä nykyiset tähtipelaajat, erityisesti eteläeurooppalaiset ja latinot, kieriskelevät maassa nyyhkien ja irvistellen minuuttitolkulla, jos toinen sattuu vahingossa hipaisemaan. Luontevampaa näyttelemistä näkee Kauniissa ja rohkeissa", hän arveli ja kysyi:   

 

"Eikös muuten juuri Italia ole kuuluisa operettitaiteestaan?" Ja lopuksi hän kertoi vaihtavansa viinitkin ranskalaisiin.

 

"Olen tähän asti ollut italialaisten viinien ystävä. Siitä tuli kesällä loppu. Kannanotto on vähäinen ja ehkä naurettavakin, mutta minulla on varaa ranskalaiseen laatuun. Kuinka tässä enää luottaa edes italialaisiin viininvalmistajiin?"

 

Olen todella tyrmistynyt, että Suomen suurimman sanomalehden edustaja ja kollegani alentuu tuomitsemaan ja leimaamaan koko kansan yhden tapauksen perusteella, josta koko totuuden loppujen lopuksi tietävät vain asianomaiset.  

 

Mitä hän oikeastaan Italiasta tai italialaisista tietää?  Hänellä on vain mielikuvia, niin kuin oli Berlusconillakin suomalaisesta ruoasta.  Luulo ei ole tiedon väärtti Akkasenkaan tapauksessa.   (RVC)

 

 PS.  Minä puolestani uumoilen, että Zidanen ja Materazzin yhteenotossa oli  itse asiassa kyseessä kahden erilaisen kulttuurin yhteentörmäyksestä.  Ja että oli syytä niin sysissä kuin sepissäkin.