Eduskuntavaalien äänestysprosentti oli tällä kertaa hiukan suurempi (70,4 %) kuin edellisten vaalien aikaan (67,9,%). Äänioikeutettuja oli 4.392.880, joista miehiä 48 % ja naisia 52 %.  Äänestäneitä oli tällä kertaa 2.937.086, joten 1.455.794 suomalaista ei käyttänyt äänioikeuttaan. Ainakin mitä tulee ulkosuomalaisiin, onhan se ymmärrettävää, kun monesti äänestyspaikka on kaukana, ja jos vielä lisäksi on töissä, on monesti käytännössä täysin mahdotonta käydä äänestämässä. Näyttäisi kuitenkin siltä, etteivät läheskään kaikki Suomessakaan asuvat ole käyneet uurnilla.

Uudessakin eduskunnassa on edelleen enemmän miehiä (54,5 %) kuin naisia (45,5 %). Kuitenkin naisten osuus on huomattavasti suurempi kuin Italian parlamentissa, ja sanoisin, että se on kuitenkin vielä täysin siedettävä.

Niin kuin varmaan ainakin useimmat Mansikan lukijoista jo tietävätkin, on suurimpaan vaalivoittoon yltänyt Perussuomalainen puolue, joka sai vaalien tuloksena eduskuntaan 39 jäsentä, kun puolueella oli päättyneellä vaalikaudella ollut vain viisi edustajaa. Ja puolueesta tuli samalla kolmanneksi suurin puolue eduskunnassa Kokoomuksen ja Demarien jälkeen.  Kaikki muut puolueet Ruotsalaista kansanpuoluetta lukuunottamatta menettivät edustajiaan.

Kokoomus menetti 6 edustajaa, mutta se on edelleenkin suurin puolue 44 edustajallaan. Toisena on sosiaalidemokraattinen puolue 42 edustajallaan sen menetettyä 3 edustajaa. Keskusta menetti peräti 16 edustajaa, mutta sille jäi kuitenkin vielä 35 edustajaa, ja se on neljänneksi suurin puolue. Viidentenä on Vasemmistoliitto, jolla on 14 edustajaa entisen 17 edustajan sijaan. Vihreille jäi 10 edustajaa, kun sillä oli edellisellä kaudella 15. Kristillisdemokraatit puolestaan menettivät yhden edustajan ja puolueelle jäi 6 paikkaa. Ainoa, joka säilytti edellisen asemansa oli Ruotsalainen Kansanpuolue, jolla on edelleen 9 edustajaa.

 

PS: Katsotaan nyt sitten, mitä tämä uusi eduskunta saa aikaan! Ja vaikka asummekin suhteellisen kaukana Suomesta, voimme ainakin Suomi-Seuran kautta saada äänemme kuuluville Suomen eduskunnassa. (RVC)