Tänä vuonna vietimme karnevaalia kotoisasti Genovan keskustassa. Me emme suunnanneet Viareggioon nauttimaan valtavista "carroista", niiden poliittisesta satiirista ja iloisesta ihmismassasta. Emme lähteneet Venetsiaankaan, naamioiden ja pukuloiston keskelle, jota saakin toisaalta ihailla siellä nykyään vuoden ympäri, turistien viihdytykseksi. Päräytimme moottoripyörällä satamaan, jossa aurinko paistoi ja metrin mittaisia mikkejä ja minnejä juoksenteli ympäriinsä. 

Roomalaissotilaat hevosineen ja peston eri ainesosiksi pukeutuneet eläkeläiset olivat paikalla tänäkin vuonna. Viime vuodesta oli tuttu myös harmaapartainen juontaja hassuine hattuineen. Soittokunnat puhaltelivat marssimusiikkia vakavine kasvoineen, ja muutenkin juhlinta sujui varsin rauhallisesti, pohjoisitalialaiseen tyyliin.

Yllättävintä minulle tämän vuoden karnevaaleissa oli muiden kansojen, kuin syntyperäisten genovalaisten näkyminen juhlassa ja vielä hyvin positiivisessa valossa. Porto Anticossa kuuntelin lumoutuneena arabialaisen musiikin konserttia, jossa soittajia oli selvästi Afrikan monilta eri laidoilta. Arabialaisen torven hypnoottinen sointi sai niin nuorten kuin vanhojen lakkipäisten miesten tavallisesti niin surumieliset katseet hetkessä eläviksi ja innostuneiksi, ja suut kääntyivät leveään hymyyn. Rytmejä säestettiin yleisön joukossa rytmikkäin taputuksin. Tunnelma oli loistava.   

Normaalisti "extracomunitariot" kun leimataan jotenkin eurooppalaisia ja varsinkin italialaisia huonommiksi ja tuolla em. käsitteellä tarkoitetaan usein "clandestinoja", viitsimättä käsitteitä kuitenkaan käytännössä erotella. Kaikenlaisia solvauksia ja sortoa saan myötäelää Lega Nordin värittämässä pohjoisitalialaisessa arjessa, varsinkin Afrikasta tulleita sisaria ja veljiä kohtaan.   

Musiikki ja tanssi ovat parhaat edelleen parhaimmat kansoja yhdistävät voimat, mikä mielestäni nähtiin myös näissä karnevaaleissa. Brasilialaiset rytmit pauhasivat letkeästi kauniiden tummahipiäisten, iloisten naisten tanssiessa sambaa koristeellisen paljastavissa asuissaan. Kaikki tanssivat, kaikki nauttivat, kansallisuuteen katsomatta. Nimensä mukaisesti karnevaali oli "Il carnevale dei popoli".

Soilanen