...  Giorgio Napolitanon

Tasavallan presidentti Tarja Halonen tapasi  7. syyskuuta Italian presidentin Giorgio Napolitanon.  Halosen valtiovierailu Italiaan oli vastavierailu presidentti Napolitanon Suomen-vierailulle vuonna 2008. Sitä ennen presidentti Ahtisaari oli tehnyt Italiaan virallisen vierailun vuonna 1997. Sillä  matkalla oli ollut mukana myös Tarja Halonen.  Presidentti Kekkonen oli tehnyt valtiovierailun Italiaan vuonna 1971.

Suomen ja Italian presidentit kävivät siis kahdenväliset keskustelunsa Quirinalen palatsissa presidentti Halosen ja tohtori Pentti Arajärven valtiovierailun ensimmäisenä päivänä. Koulutus, teknologia ja tutkimus sekä innovaatio ovat alueita, joissa  Italia haluaa lisätä yhteistyötä Suomen kanssa, Napolitano totesi  Tarja Halosen kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Kahdenvälisten asioiden lisäksi presidentit  keskustelivat  myös ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä, joissa molemmat maat ovat aktiivisia ja löytävät yhteisiä linjoja. Esillä olivat Lähi-idän rauhanprosessi, Afganistanin yhteiskunnan rakentaminen ja oikeusvaltion vahvistaminen sekä ilmastonmuutos ja kestävä kehitys. Ilmastoasiat ovat keskeisiä valmistauduttaessa joulukuussa Meksikon Cancunissa ja myöhemmin Etelä-Afrikassa Johannesburgissa pidettävään YK:n ilmastokokoukseen. Presidentit keskustelivat myös yhteistyöstä EU:ssa.

Kulttuuri- ja koulutusyhteistyössä tiivistämistä

- On hyvä merkki aidosta keskusteluyhteydestä, että voimme jatkaa siitä mihin jäimme edellisellä vierailulla, presidentti Halonen totesi ja toivoi Suomen ja Italian voivan tiivistää yhteistyötä myös kulttuurin ja koulutuksen alalla. Hyviä suhteita voisi hyödyntää nykyistä enemmän myös molempien maiden eduksi kahdenvälisessä kanssakäymisessä, presidentti Halonen totesi. Euroopan unionissa puolestaan voi edistää EU:n kykyä puhua yhdellä äänellä,  niin että unionissa sovitaan, päätetään ja sen jälkeen toteutetaan se, mitä on yhdessä päätetty.

Presidentti Halonen palautti mieliin myös Suomen helm ikuussa  järjestämän onnistuneen Itämeri-huippukokouksen.  Välimeren ympärillä EU- yhteistyötä on tehty jo pitkään. - On koko unionin eduksi, kun EU:n etelä ja pohjoinen ovat hyvässä yhteistyössä, presidentti Halonen totesi. Euroopan unionista ei haluta suljettua linnoitusta vaan turvallinen kohtauspaikka. Presidentti Halonen  totesi  tyytyväisenä presidenttien yhteistyön tukevan myös hänen työtään YK:n kestävän kehityksen paneelin puheenjohtajana.

Lehdistötilaisuudessa oli noussut esille myös iranilaista Sakineh Mohammadi-Ashtiania uhannut kivitystuomio, jonka molemmat presidentit tuomitsivat. Presidentti Napolitano kertoi Italian hallituksen olleen aloitteellinen Iranin suuntaan,  jotta teloitusta ei toteutettaisi. Presidentti Halonen kiitti lehdistötilaisuudessa Italiaa  esimerkillisestä toiminnasta, kun se on pitkään ja johdonmukaisesti toiminut kuolemantuomion poistamiseksi.

Garibaldino Herman Liikastakin muistettiin

Italia on valmistautumassa juhlimaan ensi vuonna, jolloin tulee kuluneeksi 150 vuotta maan yhdistymisestä.  Italian vapaustaistelussa, joka siihen johti,  oli ollut mukana Garibaldin joukoissa myös suomalainen garibaldino Herman Liikanen, jonka patsas sijatsee aivan Suomen Rooman instituutin, Villa Lanten,  läheisyydessä. Presidentti Tarja Halonen ja  Italian presidentti Giorgio Napoletano kävivät  yhdessä laskemassa seppeleen Liikasen patsaalle.

Presidentti Halosen ohjelmassa oli myös esitelmän pito Italian Tiedeakatemiassa,  jonne lopulta päästyäni, kaikki istumapaikat olivat jo varattuina.  Halonen esitelmöi  hienosti  englannin kielellä. Valitettavasti en saanut nauhalle. Mutta netistä löytyi suomenkielinen versio. Tilaisuutta johtamassa oli suurlähettiläs Pauli Mäkelän lisäksi käsittääkseni myös Italian Senaatin varapuhemies Emma Bonino.  Jossain välissä Halonen oli tavannut myös Rooman pormestarin Gianni Alemannon. 

Vastaanotto Villa Lantessa

Tarja Halonen miesten ympäröimänä Villa Lanten terassilla. 
Oikealla kuvassa hänen puolisonsa Pentti Arajärvi. 
Ja vasemmalla Triesten ja Riminin kunniakonsulit. 
(Kuvan, jota hieman tiivistin,  näppäsi Marjo Kaislasuo. )

Molemmat presidentit osallistuivat keskiviikkona myös Suomen Rooman-instituutissa järjestetylle vastaanotolle. Tiedossani ei ole , paljonko ihmisiä oli paikalla, mutta paljon heitä oli sekä suomalaisia että italialaisia sekä Villa Lanten sisällä että ulkona terassilla. Oli tosi mukavaa tavata taas pitkästäkin aikaa monia tuttuja eri puolilta Italiaa.

O

 

                   Torstaina 9. syyskuuta valtiovierailu suuntautui Pisaan ja Luccaan. Mitä siellä tapahtui ei meikäläisellä ole harmainta aavistustakaan.