Newsweek: Suomi on maailman paras maa

Yhdysvaltalainen viikkolehti Newsweek on vertaillut kansalaisten elinoloja sadassa maassa. Selvityksessä maailman parhaaksi maaksi valikoitui Suomi. Lehden arvioinnissa vertailukohtina olivat valtioiden koulutus- ja terveyspalvelut, elämänlaatu, talouden vireys sekä poliittiset olot. Suomen jälkeen mitalisijoille pääsivät Sveitsi ja Ruotsi. Yhdysvaltain sijoitus oli 11. Sadan maan vertailussa huonoimpia olivat afrikkalaiset Burkina Faso, Nigeria ja Kamerun.

Koulutusolojen arvioinnissa lehti käytti mm. PISA-tutkimusta ja siinä myös mitattiin koulutusjärjestelmän tehokkuutta ja väestön koulutustasoa. Tällä osa-alueella Suomi oli ykkönen, ja perässä tasapistein tulivat Kanada ja Etelä-Korea.
Terveysmittarina toimi Maailman terveysjärjestön WHO:n vertailu, jossa tutkittiin, kuinka monta vuotta kansalainen saattoi odottaa elävänsä täyttä elämää ilman sairauksien tai vammojen tuomaa rasitetta. Tässä selvityksessä Suomen sijoitus oli vasta 17:s. Paras maa oli Japani, jonka jälkeen tulivat Sveitsi ja Ruotsi.

Elämänlaadun mittauksessa vertailuarvoja olivat sukupuolten tasa-arvo, köyhyydessä elävien vähäisyys, varakkuuden tasainen jakautuminen, itsemurhien määrä, ympäristön tila sekä työssäkäyvien osuus väestöstä. Suomen sijoitus tässä oli neljäs, ja Suomen edellä olivat Norja, Sveitsi ja Luxemburg.

Talouden vireyden mittarit olivat bruttokansantuotteen kasvu, palveluiden ja teollisuustuotannon osuus bruttokansantuotteesta, innovaatioiden määrä, uusien yritysten markkinoillepääsyn helppous sekä osakemarkkinoiden laajuus. Suomen sijoitus oli kahdeksas. Kärjessä olivat Singapore, Yhdysvallat ja Etelä-Korea.

Poliittisen ympäristön laatua lehti arvioi vertailemalla demokraattisia vapauksia, vaaleihin osallistuneiden kansalaisten osuutta ja yhteiskunnan poliittista vakautta. Suomi sijoittui viidenneksi edellään Ruotsi, Norja, Hollanti ja Uusi-Seelanti.
Tutkimuksen tulos oli hetken vaakalaudalla, kun osoittautui, että Newsweekin Internet-sivuilla olevassa pistetaulukoissa oli virheitä. Näytti siltä, että Suomen ja Sveitsin kokonaispisteet olivat sekoittuneet keskenään. Kun Suomen kokonaispisteet laski nettisivuilla ilmoitettujen osa-aluepisteiden mukaisesti, tuli keskiarvoksi 89,0 ja Sveitsin keskiarvoksi 89,3.

Newsweek vahvisti kuitenkin keskiviikkona STT:lle, että Suomi on edelleen kansainvälisen maavertailun ykkössijalla.  Lehden päätoimittajan mukaan monimutkaisesta laskentakaavasta johtuen saattaa näyttää siltä, että Suomi olisi saanut vähemmän pisteitä kuin kakkostilalla ollut Sveitsi, mutta näin ei ole asia.

(Teksti on poimittu Suomen Sillan Uutisviikosta.)

PS.  Lue myös neljää muuta uutta kirjoitusta Mansikassa!  (Toimitus)