SEITSEMÄN UUTTA KUOLEMANSYNTIÄ ?

Tuskin monikaan meistä osaisi tänä päivänä luetella Danten Jumalaisessa näytelmässä (Divina Commediassa) esiintyviä seitsemää kuolemansyntiä, joiden vuoksi kristittyjen uskottiin joutuvan ikuisesti helvetin tuleen. Nehän ovat kateus, saituus, hekumallisuus, ahneus, viha, ylpeys ja hengen laiskuus.

Tai ne siis olivat kuolemansyntejä, sillä Oxfordin yliopiston filosofinen tiedekunta kuuluu antaneen joitakin vuosia sitten seitsemälle dosentilleen tehtäväksi osoittaa kirjoituksissaan, että kyseiset paheet eivät enää olekaan kuolemansyntejä kuten Danten aikoihin, ja että niitä ei pidetä enää edes synteinä ollenkaan. Niinpä jokaiselle dosentille annettiin käsiteltäväksi oma paheensa, josta hänen tuli laatia pieni pamfletti.

Tarkoituksena oli tutkia, voitaisiinko jokin pahe tai ehkä kaikki vapauttaa piinapenkistä ja nostaa uuteen kunniaan. Hanke lienee vielä kesken, mutta ainakin yksi pamfletti on jo valmistunut. Se koskee hekumaa, jonka kunnian palauttaminen oli langennut professori Simon Blackburnille, joka mietti asiaa kolme kuukautta. Hän totesi sitten, että se on itse asiassa innokasta sukupuolielämän harjoittamisen halua ja nautintoa sinänsä. Eikä sellaisena tuomittavaa.

Hän tuli siihen tulokseen, että oli joidenkin yksinäisten erakkomunkkien syytä, että ihmiset tunsivat syyllisyyttä seksuaalisten halujensakin takia, vaikka eivät olisi tehneetkään mitään. Erotiikka on professori Blackburnin mukaan syyttä tuomittu kuolemansyntinä ja ansaitsee paheen sijasta kunnian palautuksen ja korottamisen hyveeksi.

Englannissa professorin hekuman kuolemansynnistä vapauttava tuomio herätti innostusta, ja siitä keskusteltiin lehtienkin palstoilla. Mm. päivälehti Guardian käsitteli asiaa, ja totesi, ettei yhtäkään Danten aikaisista kuolemansynneistä pitäisi enää luokitella sellaiseksi. Pikemminkin päinvastoin.

Toisaalta heräsi epäily, että kenties hekuman poistaminen kuolemansyntien listalta johtaisi antautumisen halun vaimentumiseen sekä miehissä että naisissa. Mene ja tiedä. Mutta koska ihmiset eivät ilmeisesti voi elää ilman syntiä tai ainakaan ilman synnin houkutusta, Guardian-lehti on varmuuden vuoksi luetellut seitsemän uutta kuolemansyntiä.

Ne ovat seuraavat: (ja nostakoon ylös kätensä se, joka ei koskaan ole mihinkään niistä langennut.)

1) Puhua liian pitkään kännykkään.

2) Jättää äänestämättä.

3) Liioitella omia kykyjään. (Mielestäni tähän kuuluisi myös omien kykyjen vähättely.)

4) Arvioida ihminen vain hänen omaisuuksiensa mukaan.

5) Tuntea mielihyvää toisten onnettomuudesta eli vahingoniloa.

6) Olla tunnustamatta omia seksifantasioitaan partnerilleen.

7) Laiskotella. (Dolce far niente!)

   oooooo

PS. Aloin tässä miettiä, että mahtaakohan tavalliseen puhelimeen pitkään puhuminen olla lievempi synti? Kerran nuorena naisena tuli puhuttua puhelimessa peräti viisi tuntia. Helsingissä ei silloin vielä ollut puhelimen käytössä aikataksaa. Pääsisköhän sillä kenties Guinnesin ennätysten kirjaan?! (RVC)