1315201.jpg

Ensin Katille syötettiin paikallisia ruokia ja sitten kävelytettiin ylös alas
Prati di Mugnanon kukkuloita; aina silloin tällöin piti antaa nimikirjoituksia.


Varjoja Paratiisissa


Sunnuntaina nähtiin Bolognan Cinetecassa Kaurismäen Varjoja Paratiisissa, ja se aloitti komeasti suomi-elokuvien katsauksen, ainutlaatuisen näillä leveyksillä. Alku oli komea senkin vuoksi, että illan vieraina olivat Peter von Bagh ja Kati Outinen. Kati kertoi anekdootteja sekä illan elokuvasta että Aki Kaurismäen muista elokuvista ja yleensä hänen tavastaan työskennellä.
Yleisö oli innostunut, mutta epäitalialaiseen tapaan hiljainen. Ehkä Kaurismäen elokuva veti hiljaiseksi. Huomasin elokuvaa katsellessa, että meluisimmat hihittelijät olimme me takarivin suomalaiset. Ja kysymyksiäkään ei nyt suorastaan sadellut vieraille, mutta en usko sen johtuvan kiinnostuksen puutteesta. Ilmassa oli vilpitöntä ihailua.

Itselleni päivä oli unohtumaton. Oli kiva tutustua näyttelijään, jonka työtä on ihaillut ihan alusta asti (Täältä tullaan elämä! oli minulle varhaisteinin "SE" elokuva) ja joka on ainakin näin yhden päivän tuntemisen jälkeen Mukava Immeinen (mistäs sitä ihmisistä tietää, ja varsinkaan näyttelijöistä!). Peter von Bagh puolestaan pitää minua luultavasti idioottina; lyhyen keskustelumme aikana unohdin suomen kielen ja sekoitin "leikatun" ja "katkaistun" ja puhuin siis Niskasen elokuvan katkaistusta versiosta (enkä edes heti tajunnut mikä mätti) mutta kai se oli ymmärrettävää sekoilua illan siinä vaiheessa.
Alunperin en ollut oikeastaan vakuuttunut elokuvakatsauksen ohjelmasta, mutta kun tutustuin tarkemmin valikoimaan, ymmärsin, miksi Von Bagh oli valinnut juuri nuo elokuvat. Kuinka harmittaa etten pääse katsomaan kaikkia, luulen että katsomalla ne "yhteen syssyyn"tekisi varsinaisen syväluotauksen suomalaisuuteen.

Pitää tyytyä lukemaan perin pohjin tapahtuman yhteydessä julkaistu kirja:
Peter von Bagh:
Nuvole in Paradiso, Una guida al cinema finlandese.

Filmifestivaaleilta raportoi Sari

PS.
Elokuvatapahtuma on Bolognan suomalaisten Sisuseuran ja Bolognan Cinetecan yhteinen ponnistus!! Elokuvat on kääntänyt joukko Sisuseuran jäseniä vahvistettuna muutamalla yliopistossa suomen kieltä Sisuseuran jäsenen Sanna Martinin johdolla opiskelevalla nuorella! Tervetuloa katsomaan suomalaisia elokuvia Bolognaan! Lisätietoja Mansikan sivuilla olevassa postauksessa 9.2.2008.