Auringonsäteet hellivät jälleen Italiaa pitkän sateisen kauden jälkeen.  Autojen kattoluukut avautuvat, linnut sirkuttavat, kärpäset pörisevät ja pian myös uima-altaat avautuvat auringonpalvojille. Nurmikot ja pihat täyttyvät d-vitamiinin ahmijoista.  Insomma, pian on kesä ja mieli hamuaa sinnikkäästi kohti aurinkoa. Kuin kukka, joka kääntää vartensa valoon. On kuitenkin hyvä muistaa muutama yksityiskohta auringonotosta.

Napoli Federico II:n yliopiston professorin, Giuseppe Monfrecolan, mukaan aurinkoa otettaessa  on tärkeä muistaa sopiva suojakerroin.  Suojakerrointa valitessa oman fenotyypin, eli ihon ja hiusten värin tunnistaminen ei riitä. Jokainen reagoi omalla tavallaan aurinkoon ja ihon suojaustarve vaihtelee yksityiskohtaisesti.  On tärkeää huomioida myös paikka, sekä olosuhteet, jossa aurinkoa otetaan.

Erityisesti on hyvä huomoida lasten iho. Suojan tulisi kestää lasten temmellystä niin hiekalla kuin vedessä.  Aknesta kärsivien sen sijaan olisi hyvä valita itselleen vähemmän rasvainen ja talirauhasten toimintaa rauhoittava voide. Ikääntyvien kannattaa tarkkailla erityisesti voidetta, jossa on vapailta radikaaleilta suojaavaa antioksidanttia.  

Aurinkovoiteet onkin jaoteltu heikkoihin,keskivahvoihin, vahvoihin ja hyvin vahvoihin suojiin. Enää ei tuijoteta ainoastaan suojakerrointen numerointia. Ihonväriltään vaalean, eli matalan fenotyypin ihmisen on myös tarkkailtava erityisesti uv-suojaa. Uv-säteet ovat syöpää aiheuttavia ja siksi matalan fenotyypin auringonottajan olisikin hyvä valita ihotyypilleen sopiva suoja haitallisia uv-säteitä vastaan.  Professori Monfrecolan mukaan auringonsäteet eivät vain tuhoa soluja, vaan heikentävät myös ihmisen omaa immuniteettia.  Vaurioituneet solut voivat myös korjaantua, mutta mikäli näin ei tapahtuisikaan, tavallisesti ihmisen oma immuniteetti pysäyttää vaurion etenemisen. Siksi aurinkoa otettaessa onkin hyvin tärkeää muistaa myös immuniteetin puolustus.
 
Auringonottajan kymmenen kultaista neuvoa:
  1. Käytä aina omalle iholle ja olosuhteille sopivaa voidetta, joka suojaa auringonsäteiltä tarpeeksi.
  2. Melaniini tarvitsee 48-72 tuntia muodostuakseen. Ennen melaniinin muodostumista iho on erityisen herkkä palamiselle ja ihoärsytyksille.  Tänä aikana on hyvä käyttää vain korkean suojan antavia voiteita.
  3. Auringonvalolle on hyvä altistua asteittain. Melaniinia on valmiiksi ihossa jonkin verran ja ensimmäinen rusketus on ihossa jo olevan varamelaniinin tulosta. Ensimmäinen rusketus tavallisesti myös häviää nopeasti. Pysyvä rusketus alkaa muodostua vasta viikon päästä auringonoton aloittamisesta.
  4. On hyvä välttää päivän kuumimpia tunteja auringonoton kannalta. Suoraa auringonottoa kannattaa välttää kello 12-16 välillä, sillä tänä aikana välittyy jopa 50 % uvb-säteistä.
  5. Yhdessä asennossa jumiutumista kannattaa välttää.  Liikkumalla ajoittain auringonsäteet jakautuvat iholle tasaisemmin.
  6. Ihon liiallista grillaamista auringon alla kannattaa välttää. On hyvä suosia suihkuja, uinteja, vesiruiskuja, unohtamatta kuitenkaan lisätä aurinkovoidetta aina tarpeen ja kulutuksen mukaan.
  7. Suoja on levitettävä vähintään puoli tuntia ennen auringonottoa iholle. Näin suojaa ehtii imeytyä ja alkaa vaikuttaa toivotulla tavalla. Suojaa on lisättävä kahden tunnin välein sekä uinnin ja suihkun jälkeen.
  8. Pilvinen taivas ei tarkoita uv-säteetöntä auringonottoa. Säteet läpäisevät myös pilvikerrokset.
  9. Ruokavalioon on myös hyvä kiinnittää huomiota. C (sitrushedelmät), E (kananmuna ja parsakaali) sekä A (betakaroteenit)- vitamiinirikkaat ruoat kosteuttavat ihoa hyvin ja mahdollistavat kauniin rusketuksen.  (joidenkin vitamiinien kohdalla on hyvä muistaa myös suositeltu enimmäismäärä.)
  10.  Auringonoton jälkeen kannattaa levittää laadukas after sun-voide.  Iho raikastuu ja samalla suojaus vahvistuu.
 
 
Ei muuta kuin,
 
Buon Sole! 


Linkki