.....PARISUHDEONGELMAT

Selailin vanhoja lehtileikkeitä, joita minulla, Paperivuorineuvoksella,  on tallessa vinoja pinoja.  Käsiini osui Hesarissa pari vuotta sitten julkaistu artikkeli, jonka otsikkona oli Tutkimus: Miesten geenit voivat olla parisuhdeongelmien taustalla. 

Tukholman Karolinska Institutetissa tehdyssä kaksoistutkimuksessa oli käynyt ilmi, että " tietyn geenimuunnoksen omaavilla miehillä on myös herkemmin ongelmia parisuhteessa. Vastaavaa ongelmaa ei ollut löydetty naisilta.  Tutkimuksen tulokset oli julkaistu arvovaltaisessa Pnas-julkaisussa Yhdysvalloissa."

Tutkimukseen oli osallistunut 2.200 ihmistä, joista 40 prosentilla oli muunnos erästä aivohormonia ohjaavassa  geenissä.  Aiemmissa nisäkästutkimuksissa hormonin on todettu lisäävän yksiavioisuutta.

Haastattelussa oli selvitetty ihmisten ajatuksia ja kokemuksia parisuhteissa.  Ne miehet, joilla oli geenimuutos, olivat sitoutuneet kumppaniinsa heikommin kuin muut miehet. Ja näiden miesten vaimot olivat avioliittoonsa tyytymättömimpiä.

Tutkijoiden mukaan parisuhdeongelmiin vaikuttavat monet muutkin tekijät, mutta geenilöydös voi auttaa sen selvittämisessä, miksi joillakin miehillä on vaikeuksia sosiaalisissa suhteissa.

Mene ja tiedä,  pitäisikö ehkä sulho viedä geenitutkimukseen ennen liiallista sitoutumista? Oli miten oli, mutta muuan lappeenrantalainen mies, joka vietti 41-vuotishääpäivää tutkimustuloksen aikoihin, totesi, että pitkän avioliiton salaisuus ei ole perimä, vaan vaimon kärsivällisyys. (Sic!) Ja kyseisessä suvussa on kuulemma ollut paljon muitakin pitkiä avioliittoja.

(Alkuperäisen artikkelin Hesarissa olivat kirjoittaneet Pauliina Grönholm ja Juhani Saarinen.)

 Paperivuorineuvos