.... että  jotkut italialaiset  vaativat myös paikannimien muuttamista!

 Kuten useimmat meistä Italian suomalaisistakin ovat varmaan huomanneet ja kenties ihmetelleetkin asiaa, lukemattoman monet italialaiset paikannimet on omistettu jollekin pyhimykselle. Itsekin asun Monte San Vitossa, joka on saanut nimensä Pyhän Viton mukaan, joka oli vain 15-vuotias kuollessaan marttyyrikuoleman.

Naurattaisi, jollei melkein itkettäisi. Se olisi kyllä tosi kova urakka, kun pyhimyksille omistettuja paikannimiä Italiassa on tuhansia. Pelkästään San, Sant´, Santa-sanoilla alkavia paikkakuntia on yli kaksituhatta. Sitten on niitäkin, jotka eivät ala sanoilla San jne., kuten Monte San Vitokin. Auta, armias, jos kaikki nuo paikannimet muutettaisiin yhtäkkiä epäpyhiksi, siitä kehittyisi taatusti ennen näkemätön kaaos ja sekamelska.  Ja kalliiksikin se tulisi, kun pitäisi muuttaa kaikki kartatkin saman tien. Jos operaatio sen sijaan tehtäisiin useammissa osissa, olisi kartat muutettava toistamiseen.  

Eiköhän olisi parasta antaa paikannimien olla ennallaan. Ainakin iäkkäät ihmiset ja monet nuoremmatkin kutsuisivat niitä edelleenkin vanhoilla nimillään, joihin on totuttu, ja joissa on historian siipien havinaa  aistittavissa.  (RVC)