MANSIKAN HISTORIA

Nimensä Mansikka sai tietysti sananparresta:

Oma maa Mansikka, muu maa mustikka.

Ja sitä paitsi Mansikassahan on Italian väritkin.

Ensimmäinen Mansikka ilmestyi toukokuussa 1991 liimataittojärjestelmällä luotuna ja monistettuna ja mustavalkoisena A4-kokoisena monisteena Italian suomalaisten vuosikokouksen yhteydessä keväällä 1991. Teemana tapaamisessa oli kulttuurishokki. Mansikka ilmestyi niihin aikoihin neljä kertaa vuodessa. Vuonna 1992 Mansikalla oli oma myyntipöytänsä Juuret Suomessa-juhlassa Helsingin jäähallissa ja lehden toimittaja pääsi kättelemään myös silloista Tasavallan presidenttiä, Mauno Koivistoa, joka oli pitänyt hienon puheen  juhlassa, sekä  myös hänen puolisoaan, joka jopa osti yhden lehden numeron. 

Ilmestyminen lakkasi 12 numeron jälkeen syksyllä 1993 erään suuren suomennustyöni takia.  Ja kypsyttelutauko venyi sitten moneksi vuodeksi.

Vuonna 2000 ilmestyi yksi monistettu numero, joka sentään ulkoasultaan oli huomattavasti paremman näköinen, kun sivujen luominen oli mahdollista tehdä kokonaan koneella. Sen jälkeen kokeiltiin sähköpostilla lähetettävää versiota useaan otteeseen.

Vähän toista vuotta lehdellä oli ihan oma kotisivunsakin, joka kuitenkin jouduttiin lakkauttamaan, kun sivujen luoja vetäytyi tehtävästä. Palasimme taas sähköposti-versioon, kunnes marraskuussa 2006 keksin nykyisen blogiversion ja löysin sivupohjan luojankin, joka lahjoitti luomuksensa Mansikka-lehdelle. Tosin sivupohja on vaihtunut useita kertoja, kun on löytynyt uusia sivunikkareita.  Ja niin ulkoasu vaihtuu silloin tällöin.  Ihan  niin kuin  paperisissa aikakauslehdissäkin. 

Tutustu myös ensimmäiseen blogi-Mansikkaan  Italian Mansikka   <http://mansikat.blogspot.com>

Ritva Viertola-Cavallari