Naisen historia 1. osa (viidestä)

 HISTORIAA YLEISESTI

On tärkeää tuntea naisen historiaa, jotta voi ymmärtää nykyistä tilannetta.

Kymmeniätuhansia vuosia sitten naisen asema on ollut aika hyvä. Nainen on ollut äiti maa, jumalatar, synnyttäjä, elämää antava voima, hyvin voimakas ja arvostettu hahmo. Tämä synnyttämisen voima on kenties pelottanut miehiä ja johtanut siihen, että nainen on pikkuhiljaa joutunut alistettuun asemaan.

Muutama tuhat vuotta eKr. naisen asema alkoi heiketä ja miehen valta kasvaa.
Naisen toimia alettiin kontrolloida yhä voimakkaammin. Kristinuskon ja muiden uskontojen synnyn jälkeen miesten ylivalta on perusteltu jumalallisella lailla ja nainen on joutunut yhä alistetumpaan asemaan.

Pahimmillaan naisviha ilmeni 1000-luvulla noitavainojen aikaan. Kirkon toimesta kaikki osaavat naiset; yrttimummot, kätilöt, kansanparantajat poltettiin roviolla, noitina.

Viime vuosisadalle saakka voi sanoa, että ensin naista ovat hallinneet isät, sen jälkeen aviomiehet ja jos nainen ei mennyt naimisiin, niin veljet.

Jopa nykyään näemme tilanteita, jotka juontavat juurensa tästä naisen kontrolloinnista. Vaikka välillä tuntuu, että voimme täysin itsenäisesti vaikuttaa omiin asioihimme, niin historia vaikuttaa edelleen.
Synkänkuuloisesta historiasta huolimatta, naisilla on kuitenkin aina ollut oma vahva alakulttuuriinsa, oma historiansa ja tarinat, jotka ovat pitäneet naisia hengissä - koska kuitenkin tässä on kaiken keskellä hyvin selvitty!

Tiina Ramsay

PS.  5-osainen  Naisen historia, jonka ensimmäinen osa tämä kirjoitus on -  on julkaistu Yle - Iines - Kirjanurkassa. Olen saanut luvan julkaista sen Mansikka-lehdessä.