Ukkonen on Suomen sääilmiöistä vaarallisin

Vaikka ukkonen on näyttävä luonnonilmiö, Ilmatieteen laitos muistuttaa salamoiden äkkiarvaamattomuudesta ja vaarallisuudesta. Tilastojen mukaan ukkonen on Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä ihmiselle vaarallisin. Tosin keskimäärin salamaan menehtyy ainoastaan yksi ihminen joka toinen vuosi.

Sateelta ei kannata suojautua puun alle, sillä salama iskee useimmiten korkeisiin kohteisiin. Lisäksi salaman sähkövirta siirtyy puusta helposti ihmiseen, joka johtaa sähköä puuta paremmin. Metallikorinen auto on melko turvallinen ja suojautumispaikka. Sisätiloissa sähkölaitteiden johdot on suotavaa kytkeä pois jo hyvissä ajoin ennen ukkosta. Etenkään herkät elektroniikkalaitteet, kuten tietokoneet eivät kestä kovin suuria ylijännitteitä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan toistaiseksi vuoden voimakkain ukkospäivä on ollut keskiviikko 1. kesäkuuta, jolloin maasalamoita paikannettiin Suomessa hieman yli 15 000. Tämä on lähes puolet keskimääräisestä kesäkuun salamamäärästä Suomessa, mikä on noin 35 000. Tilastojen mukaan kesässä esiintyy tyypillisesti vain yksi yli 10 000 maasalaman päivä.

Viime kesänä Veeran ja Sylvin päivän rajuilmoissa paikannettiin molemmissa yli 20 000 maasalamaa vuorokaudessa.

PS. Uskomattomia lukuja. Tiettävästi nämä ohjeet pätevät yhtä hyvin Italiassakin. (rvc)