Tietoa uudesta kansalaisuuslaista ja sen tulkinnasta tulee myöhemmin Maahanmuuttoviraston kotisivulle http://www.migri.fi/ . 

Kansalaisuuslaki muuttuu 1.9.2011. Lain tavoitteena on parantaa Suomessa asuvien ulkomaalaisten yhteiskunnallista yhteenkuuluvuutta ja kotoutumista mahdollistamalla kansalaistaminen nykyistä joustavammin.

Laki sisältää myös muutoksia, jotka koskevat ulkomailla asuvia.

Entiset Suomen kansalaiset voivat jälleen hakea kansalaisuutta takaisin ilmoitusmenettelyllä. Kansalaisuuden saa riippumatta siitä, asuuko entinen Suomen kansalainen Suomessa vai ulkomailla.

Ilmoitusmenettely ei koske Suomen kansalaisen jälkeläisiä.

Ulkomailla asuva voi panna kansalaisuusilmoituksen (entiset Suomen kansalaiset, suomalaisen miehen au-lapset, ottolapset) vireille millä hyvänsä poliisilaitoksella Suomessa. Ilmoitus voidaan myös jättää asianomaiseen eli lähinnä kotivaltion mukaan määräytyvään edustustoon.

Hakijana olevan lapsen puolesta hakemuksen tai ilmoituksen tekee ja jättää hänen huoltajansa tai edunvalvojansa.

Myös Suomen kansalaisuuden säilyttäminen 22 vuotta täytettäessä muuttuu. 1.9.2011 jälkeen riittävä yhteys osoitetaan jo pelkällä Suomen passin hakemisella 18-21-vuotiaana. Myös ennen 22-vuotissyntymäpäivää aloitettu varusmies- tai siviilipalvelus taikka naisten vapaaehtoinen asepalvelus estää kansalaisuuden menettämisen suoraan. Lisäksi menettämisuhkaa ei ole niillä, jotka ovat saaneet Suomen kansalaisuuden hakemuksesta tai ilmoituksesta.