Italialaisista lapsista 36 prosenttia ylipainoisia

Corriere della Seran viimeisimmässä Magazine-liitteessä (2 luglio 2009) on artikkeli: America All´Attacco: I Fast Food ci hanno Drogato d´obesità. Artikkelissa kerrotaan, että amerikkalaisista 64 prosenttia on ylipainoisia, ja heistä 26 prosenttia suorastaan lihavia. Noin 10 miljoonaa yli kuusivuotiasta amerikkalaista lasta on lihavia.  (HUH huh!)

Tästähän onkin moni varmaan kuullut tai lukenut jo ennenkin.  Sen sijaan ainakin minulle on uusi tieto se, että 36 prosenttia italialaisistakin lapsista on ylipainoisia ja 12, 3 prosenttia lihavia!  Tämä on todellakin uutta Italiassa, jossa rasvan kulutus  ei ole perintiesesti ollut kovin runsasta, ja jonka ruokakulttuuri on muutenkin ollut todella terveellistä.

Asiantuntijat sanovat, ettei Italiassa enää seurata välttämättä Välimeren alueen ruokailutraditioita. Ainakaan mitä jälkikasvuun tulee. 70 prosenttia lapsista viettää kolme tuntia päivässä kuvaruudun edessä  -  istuttuaan sitä ennen kuusi tuntia koulun penkillä.  Ja televisiota tai tietokonetta töllöttäessä napostellaan  perunalastuja tai suklaata tai muita välipaloja.   

Corriere della Seran viimeisimmässä Magazine-liitteestä (2 luglio 2009) on vanhemmille 10 käskyä lasten ruokavalioon liittyen.  Useimmat niistä sopivat kyllä aikuisillekin.

Kymmenen ruokailuun liittyvää käskyä

1)     Ruokaa ei saisi käyttää rankaisun välineenä.  Rankaisuna ei pidä käyttää traditionaalista: Sänkyyn ilman illallista.  Eikä liioin pidä  palkita kiltteydestä karamellilla.

2)     Jääkaappi kannattaa tyhjentää perunalastuista, limsasta ja suklaasta. Hedelmät, jugurtit, tee  ja korput  (tai fette biscottate) ovat  OK.

3)     Aterian pitäisi olla myös juttelutauko, mutta italialaisessa kodissa on ruokailun aikana televisio aina päällä uutisten takia.  Mutta silloinpa ei tule huomanneeksi,  paljonko on tullut syötyä.

4)     Kannattaa pitää huolta siitä, että lapsi ei syö liian nopeasti, jolloin hän ei tunne itseään kylläiseksi ja tulee syöneeksi liikaa.

5)     Kannatta suosia kotona valmistettua ruokaa valmisruuan asemesta ja välttää liikasi maustettuja ruokia.

6)     Eläköön vihannekset, raakoina tai keitettyinä. Ne täyttävät vatsan ja hidastavat ruuan sulatusta. (Kas, tätä en tiennytkään. Aina sitä jotain oppii!)

7)     Kannattaa vähentää television katsomista ja oleskelua tietokoneen äärellä ja suosia dynaamisia ja sosiaalisia harrastuksia.

8)     Kannattaa kannustaa lasta kävelemään, urheilemaan, nousemaan raput ylös jalan, sen sijaan että käyttäisi hissiä.

9)     Asteittain voisi myös vähentää ruokaa lautasella. Ja välipaloja.  Lautasen koon pienentäminenkin voisi tulla kysymykseen.  ( Hyvä niksi, eipä tullut mieleen!)

10)  Ylipainoinen lapsi kannattaa viedä usein lastenlääkärille lapsen painon ja pituuden suhteen selvittämiseksi.

 (RVC)