1238331543_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Viimeiset lumiset huiput/ Kuva: Soila-Maria Pöntinen

 

Kevään merkkejä 

Uuden asuntomme parvekkeella voi nauttia auringon paisteesta aina aamusta iltaan asti. Tuuli on kuitenkin vielä kylmä ja voimakas, erityisesti sen tullessa vuorilta päin. Vielä ei näillä leveysasteilla ole kesä. Työmatkallaan Etelä-Italiassa poikaystäväni bongasi jo pääskysiä, täällä niitä vielä odotellaan. Viimeiset korkeimmat vuorenhuiput ovat vielä valkoisia. Pitkän sateisen ajan jälkeen rannoilla on kuitenkin paljon paikallisia nauttimassa auringonpaisteesta. Osa äideistä antaa pikkulasten kastella varpaansa merivedessä, osa vahtii tarkasti, että vaatetusta on vielä toistaiseksi tarpeeksi päällä. Vannoutuneimmat auringonpalvojat ovat jo aloittaneet rusketus-urakkansa.

Innolla seuraan kevään etenemistä myös luonnossa, erilaisten kukkaan puhkeavien kasvien määrä tuntuu valtavalta. Vain murto-osan niistä tunnistan nimeltä. Päiväkävelyllä läheisen vuoren rinteillä tapasin vanhat herrasmiehet Paolon ja Giannin, joiden mielestä kevään eteneminen on hurjasti "entisaikoja" nopeampaa. Löysimme yhdessä ensimmäiset villiunikot, joita Paolon ja Giannin muistin mukaan esiintyy Genovassa vasta kesällä. 

Keväiseen tunnelmaan sopien, pääsimme vihdoin muuttamaan uuteen asuntoon, joka on tosin vain kilometrin päässä entisestä. Mikä eniten minua yllätti näin pienellä muuttomatkalla, oli lähikauppojen vaihtuminen. Jo vain kilometrin muuttomatkalla meillä on uudet hedelmä- ja vihanneskaupat, kala- ja lihakaupat sekä leipomo ja pizzeriat. Vasta ehdin edellisten kauppojen henkilökuntaan tutustua! Tämä kertoo varmasti jotain paikallisten arvostuksesta lähikauppakulttuuria kohtaan.

 

1238331480_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kevään merkit /Kuva: Soila-Maria Pöntinen


Uuden kodin lähiympäristön lisäksi jatkan seikkailuja keskustan alueella. Ilokseni huomaan hahmottavani jatkuvasti paremmin erilaisia jalankulkureittejä, piazzojen ja tärkeiden rakennusten sijainteja. Kartan käyttöaste vähenee, vaikka se laukussa mukana kulkeekin. Genovan keskusta sijoittuu muutaman kilometrin kaistaleelle vuorten ja meren välissä, ja siksi talot rakennettu mahdollisimman tiiviisti. Monilla keskustan kapeilla kujilla ei auringonvaloa juuri päivisin näy. Hauska kuulla italialaisenkin turistin mutisevan kaupunkikierroksellaan "taasko pitää kiivetä.."  

Liikenteen virta keskustasta sisään ja ulos on lakkaamaton. Kuuden kilometrin matka kotoa keskustaan kestää bussilla vähintään kolme varttia. Julkisen liikenteen hitaus saa minut vakavasti pohtimaan muita varteenotettavia vaihtoehtoja. Vannoutuneena polkupyöräilijänä kevyen liikenteen väylien puuttuminen harmittaa. Vaikka vauhdikas ja omaa etua korostava ajokulttuuri ei houkuttele osallistumaan, on erilaisia skoottereita nyt kuitenkin vertailtava "sillä silmällä". Sitä paitsi sainhan edellisestä työpaikastani Jyväskylässä läksiäislahjaksi silkkihuivin, joka " sitten hulmuaa hienosti siellä Genovassa skootterilla ajellessasi!".

Soilanen