KUUKAUTISTEN HISTORIA

Kuukautiset ovat aina olleet hyvin mystinen tapahtuma naisen elämässä ja ne ovat aiheuttaneet paljon pohdiskelua. Viimeisten 2000 vuoden ajan on ajateltu, että nainen on kuukautisten aikana likainen ja saastunut. Useissa kulttuureissa nainen on kuukautisten ajaksi eristetty pois yhteisöstä. Mutta, esimerkiksi Intiassa eristäminen on saanut hieman myönteisemmän luonteen. Naisilla on ollut kuukautishuone, johon nainen on päässyt lepoon, naisyhteisöön.

2000 vuotta sitten elänyt gynekologi Soranus on kirjoittanut vanhimman löydetyn gynekologian oppikirjan. Soranus oli aikaansa edellä. Hänen mielestään luonto oli suunnitellut naisen fysiologian, ja koska luonto ei tee mitään turhaa, täytyy kuukautisilla olla jokin käytännön tarkoitus. Soranus arveli sen liittyvän raskaaksi tuloon ja oli oikeassa. Soranuksen kirjan mukaan 2000 vuotta sitten kuukautiset alkoivat keskimäärin 14 vuoden iässä. Se oli tärkeä ikävaihe , koska silloin tyttö oli naimakelpoinen, hänet naitettiin ja hän oli valmis tekemään lapsia. Lapsuus oli todella lyhyt.

Vasta viime vuosisatoina ylempien sosiaaliluokkien naiset oppivat käyttämään kangassiteitä, joita pestiin ja kuivattiin.. Alemmissa sosiaaliluokissa tätä mahdollisuutta ei ole ollut. Nykyään tilanne on huomattavasti helpottunut; on siivellisiä siteitä, siivettömiä siteitä ja tamponeja joka lähtöön.

Täytyy muistaa, että joissakin kulttuureissa kuukautisten alkaminen on ollut hyvin myönteinen asia. Niiden yhteydessä on järjestetty initaatioriittejä, joissa tyttö hyväksyttiin heimonsa naisten joukkoon naisena. Kuukautisten alkaminen on ollut ja on edelleen merkki siitä, että elämä kulkee normaalilla mallilla ja tytöstä on tullut nainen.

Tiina Ramsay