Joulun valmisteluja

Olin tullut hyvissä ajoin Italiaan, muutamaa päivää ennen joulua. Manu oli päivät töissä ja tuli vain välillä kotiin syömään. Sain siinä samalla ensikosketuksen italialaisen kotirouvan velvollisuuksiin valmistaessani aterioita kaksi kertaa päivässä.

Liikenevän ajan noin neljän päivän aikana käytin kuitenkin salaiseen projektiini: himmelin valmistamiseen. Sen piti ehdottomasti olla yllätys. Olin ennen matkalle lähtöäni hakenut Askartelukeskuksesta himmelin tekopakkauksen, jossa oli mukana ihan hyvät valmistusohjeet. Olinhan ensi kertaa asialla.

Onnistuin kuin onnistuinkin saamaan valmiiksi ennen joulua tuon upean laitoksen, jonka ripustin keittiön lamppuun kaikkien ihailtavaksi. Erityisesti sitä ihmetteli Manun 70-vuotias isä, Ercole, joka tuli joulupäivänä kanssamme aterioimaan. Hän katseli himmeliä silmät ihastuksesta suurina kuin pieni lapsi ikään.

Valitettavasti Manu ei ymmärtänyt aikaansaannokseni ajatonta arvoa, sillä palatessani kesäkuussa en löytänyt himmeliä mistään. Manu kertoi heittäneensä pois koko koreuden. Olin hankkinut myös punaista kangasta, jossa oli koristeena kuusen oksia, ja päärmännyt itse koneella siitä näpsäkän pöytäliinan. Enhän silloin vielä tiennyt, miten ihania pöytäliinoja täällä saa valmiina torilla ja vaikka miten halvalla. Se pöytäliina sern sijaan oli tullessani kesällä kunniapaikalla pöydässä, jos oli siitä koskaan poistunutkaan. Manu oli katsellut sitä talven ja kevään, mitä lie välillä pesettänyt.

Eihän se italialainen joulu suomalaiselle vertoja vedä, mutten huomannut sitä silloin. Kaikki oli niin uutta ja ihmeellistä. Sekin, että jouluaattoiltana käytiin ruokaostoksilla. Enkä edes muista, mitä ostettiin. Joulupäivänä ryhdyin sitten paistamaan uunissa kalkkunaa "tipo dindo", jota leikillisesti kutsuin "bimboksi". Ei siitä tietystikään tullut mureaa millään, kun se oli tarkoitettu liemessä keitettäväksi. (RVC)

(Jatkuu)