.... 40 vuotta sitten  ja eilen

Tänään (25.11.) aamukahvia nauttiessani kuulin radiosta, että tänään on tullut kuluneeksi 40 vuotta Vanhan ylioppilastalon  valtauksesta.  Siitä oli kertomassa radio-ohjelmassa myös "Valtauksen vahva nainen", aikoinaan Roomaan kotiutunut ja  monille Italian suomalaisillekin tuttu radioääni Liisa Liimatainen, entinen Manninen. 

Suomalaisia opiskelijaliikkeitä tutkinut dosentti Kimmo Rentola pitää Liisaa, joka oli tuolloin Opiskelijain YK-liiton pääsihteerinä, valtauksen todellisena taustavoimana. Vanhan valtauksen vartiopäällikkönä toimineen Liisan mukaan pahin uhka Vanhalla oli ollut liian suuri väkimäärä ja kokemattomuus, ja koko valtaus oli ollut vähällä peruuntua, koska virkavallan väliintuloa pelättiin.  "Viimeisessä kokouksessamme oli aivan hilkulla, että luovumme koko valtauksesta, koska monet pelkäsivät, että siitä tulee väkivaltainen juttu, jota ei pystytä valvomaan", Liisa on kertonut.

     

Liisan mukaan Pariisin mellakat keväällä 1968 saattoivat olla suomalaispoliiseille varoittava esimerkki, ja hekin välttivät yhteenottoa kaikin tavoin. Myös suomalaisopiskelijat olivat hyvin sinisilmäisiä ja maltillisia ranskalaisiin ja saksalaisiin opiskelijoihin verrattuna, hän on todennut.  

     

Johan von Bonsdorff kirjoitti Kun Vanha vallattiin-kirjassaan:  Opiskelijat tulvivat taloonsa. [HYY:n] Hallituksen palkkaamat gorillat heittäytyvät massoja vastaan, yrittävät paikata barrikaadeja (sic!). Raskas marmoripöytä heitetään kohti valtaajia. Sitten otetaan nyrkit avuksi. Liisa Manninen saa raskaan iskun rintaansa.  

Italiaan Liisa muutti samasta syystä kuin useimmat meistä: rakkauden perässä. Vuonna 1985 hänestä tuli Yleisradion vakituinen avustaja Roomassa.  Italian tapahtumien lisäksi hän on viime vuosina raportoinut myös islamilaisesta maailmasta.

Stella Polaris, joka pitää Vanhan valtausta vuonna 1968 mainettaan vähäisempänä tapahtumana, kirjoittaa Aamulehden nettisivuilla tänään (25.11.)tapahtumasta muun muassa näin:

Helsingin Ylioppilaskunnan oman kiinteistön "Vanhan" valtaus oli ajoitettu Ylioppilaskunnan 100-vuotisjuhlan estämiseksi. Riita oli tullut siitä,että pitääkö juhlissa käyttää juhlapukua, joka oli akateemisen maailman traditio tuohon aikaan, mitä vasemmisto vastusti. Vanha piti vallata. Ylioppilaskunnan piirissä päätettiin juhla järjestää konservatorion salissa akateemisten traditioiden mukaisesti kaikesta huolimatta - vasemmisto-vähemmistö vastusti koko juttua.

Ainoa mielenkiinnnon kohde Ylioppilaskunnan piirissä oli: Tuleeko vanha ylioppilaspolitiikko ja Bottan(Pohjois-Pohjalainen-Osakunta) keskeinen vaikuttaja,silloinen Tasavallan Presidentti,UKK, virallisiin juhliin vai radikaalisirkukseen Vanhalle. Kekkonen oli jo tuolloin hyvin radikaali.UKK tuli Ylioppilaskunnan juhliin ja piti puheen.
Taistolaisvuodet olivat vielä kaukana edessäpäin Ylioppilaskunnassa. Ylioppilaat opiskelivat ja valmistuivat tutkijoiksi ja ammatteihin.

Vanha vallattiin toistamiseen

Aiemmin mainitussa radio-ohjelmassa (25.11.) kerrottiin, että Vanha Ylioppilastalo oli vallattu uudelleen eilen, 24. marraskuuta.  Valtaajat tiedottavat hankkeestaan seuraavaa:

Opiskelijat kehottavat taisteluun uutta yliopistolakia vastaan

Joukko opiskelijoita on ottanut maanantaina klo 20.00 haltuunsa Helsingin Vanhan Ylioppilastalon. Valtaukseen osallistuu parhaillaan noin sata ihmistä ja määrän uskotaan kasvavan illan kuluessa.

Tempauksen tavoitteena on avata keskustelua tämän päivän yhteiskunnallisista konflikteista. Opiskelijat kehottavat organisoimaan käytännön vastarintaa yliopistouudistukselle, joka lisäisi yritysten vaikutusvaltaa suhteessa koulutukseen ja tutkimukseen. Lisäksi opiskelijat kannustavat toimiin kohtuutonta vuokratasoa vastaan esimerkiksi valtaamalla tyhjiä toimistotiloja ja vaatimalla korkeampaa toimeentuloa muun muassa perustulon muodossa.

Vallatulla ylioppilastalolla järjestetään maanantai-illan aikana keskusteluja, joissa käsitellään opiskelijoiden asuntotilannetta, toimeentuloa sekä yliopiston tulevaisuutta. Keskustelujen pohjalta on tarkoitus organisoida uutta radikaalia opiskelijaliikettä. Myöhemmin yöllä pidetään bileet.

Tempausta varten on painettu 12-sivuinen vallankumous-Ylkkäri, Ylioppilaslehden näköispainos. Lehdessä tuodaan esiin tämän päivän yhteiskunnallisia ongelmia ja pohjustetaan kamppailua markkinoiden ja voitontavoittelun logiikkaa vastaan.

Ei siis mitään uutta auringon alla!  (Toim. huom.) 

Lisää aiheesta osoitteessa: http://vanhantiedotus.wordpress.com