1.  AIKAKÄSITYS

Muistan lukeneeni ennen Italiaan muuttoani, että italialaiset ovat keskimäärin 40 minuuttia myöhässä, mikä ei Suomessa kyllä tulisi huonoon kuuloonkaan. Tänne tultuani huomasin, ettei todellisuus ihan hirvittävästi väitteestä poikkeakaan. Tietysti on todettava, että suurkaupungeissa siihen johtavat väistämättä olosuhteet elikkä liikenteen kaaos varsinkin ruuhka-aikana.

Työhön on päästävä ajoissa, mutta esim. tapaamisia ystävien kanssa ei voi määrätä minuuttiaikataululla. On joustamisen pakko. Ja siksi tapaamispaikaksi valitaankin yleensä sellainen, jossa voi rauhassa odottaa. Ajan hyväksikäyttö on tullut teknisen kehityksen myötä ja varsinkin Yhdysvalloissa se on ajettu äärimmilleen. Esim. R. Alec Mackenzie esittelee kirjassaan Miten torjun aikavarkaat  luetteloita henkilöistä ja asioista, jotka tuhlaavat Sinun aikaasi. Joukossa on myös kahvitauot, kauniit sihteerit, ongelmia esittävät työntekijät ja turhat kokoukset.

Aika lieneekin yksi, jollei ainoa asia, jota kaikilla ihmisillä on sama määrä. Siinä mielessä, että päivät ovat jokaisella saman mittaisia. Eri asia on sitten, onko joidenkin ihmisten aika arvokkaampaa kuin toisten. Tähänhän me törmäämme jatkuvasti odottaessamme esim. lääkärin vastaanotolle pääsyä.

Anglosaksisissa maissa ja myös Suomessa on aivan erilainen aikakäsitys kuin latinalaisissa maissa. Italiassa, kuten Ranskassakin, ruokailu, yhdessäolo ja hauskanpito eivät perinteisesti ole koskaan hukkaan mennyttä aikaa. Fast food ja hampurilaiset ovatkin anglosaksisten maiden keksimiä.

Tietysti aikatauluista ja määräajoista kiinnipitämisessä on myös huomattavat etunsakin. Ja esimerkiksi tuomioistuinten kyvyttömyydestä hoitaa asioita määräaikojen puitteissa joutuu kärsimään paitsi asianosaiset myös koko yhteiskunta, kun rikolliset pääsevät vapauteen sen vuoksi, ettei ole saatu aikaan päätöstä ennen kuin määräaika on kulunut loppuun.

Joka päivä törmäämme erilaiseen aikakäsitykseen myös televisio-ohjelmia seuratessamme. Varsinkin kaikki Talk-show-tyyppiset ohjelmat ovat säännöllisesti vähintään puoli tuntia myöhässä. Radio-ohjelmista en tiedä. Mutta Suomessa radio-ohjelmat alkavat aikataulussa ja katkaisevat edeltäneen ohjelman ei vain kesken lausetta vaan myös keskellä tavua. (RVC)

PS.  Tämä aloitti Italian ja Suomen kulttuurieroja käsittelevän sarjan