Sain sähköpostiini kutsun Suomalaiset Euroopassa- kirjan julkistamistilaisuuteen, joka on (tai oli)  torstaina 5.2.2009 Siirtolaisuusinstituutissa Turussa. (Olenhan yksi kirjan kirjoittajista ja kirjoittanut kirjaan - yllätys, yllätys - Italian osuuden.)

Kutsussa kerrottiin kirjasta seuraavaa:

Suomalaiset Euroopassa on viimeinen osa Suomen siirtolaisuuden historiaa käsittelevästä kuuden kirjan sarjasta. Suomalaisia on kautta aikojen liikkunut Euroopassa ja asettunut asumaan eri maihin, mutta vasta 1960-luvulla muutto lisääntyi merkittävästi. Opiskelu, avioituminen ja työ ovat olleet keskeisiä muuton syitä ja suurin osa muuttajista on ollut naisia.

Suomen liityttyä Euroopan Unioniin vuonna 1995, työperäinen, usein määräaikainen, eurosiirtolaisuus on tullut entistä tavallisemmaksi, ja tasannut osaltaan sukupuolijakaumaa. Viime vuosikymmeninä myös tuhannet eläkeläiset ovat vaihtaneet Suomen talvet etelän lämpöön. 1960-luvulta lähtien Ruotsiin menneiden yli puolen miljoonan suomalaisen lisäksi arviolta 150 000 suomalaista on muuttanut muihin Euroopan maihin.

600-sivuinen kirja kattaa Ruotsia ja Venäjää lukuun ottamatta koko Euroopan siirtolaisuuden keskiajalta vuoteen 2008 saakka.

 

Näin siis kutsussa kerrottiin. Valitettavasti en pääse/päässyt osallistumaan juhlavaan tilaisuuteen täältä Italiasta käsin. Olen kuitenkin tyytyväinen, että kirja vihdoin valmistui ja julkistetaan. Sen takana on monen ihmisen valtava työmäärä.

Toimittajina ovat olleet Krister Björklund ja Olavi Koivukangas. Kirjassa on 600 sivua, ja se on tavallista suurempi kooltaan. En tiedä tarkkaan kirjoittajien lukumäärää, mutta paljon heitä on.

Itse olen siis kirjoittanut teokseen Italian osuuden, sivut 411-456 eli 46 melkein konekirjoitusarkin kokoista sivua, joihin sisältyy myös jonkin verran kuvia. Artikkelini käsittelee Rooman ja Italian kävijöitä ja saapasmaahan muuttaneita suomalaisia lähtien 1200-luvulta nykypäivään.

Oli se melkoinen urakka, mutta mielenkiintoinen kokemus. En olisi ikinä uskonut, että historia voi olla niin kiehtovaa. Ja tarkoitus on jatkaa kirjoittamista samasta aiheesta vähän keveämmässä muodossa.

( RVC)