Suomalainen korkeaan YK-tehtävään

 YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on nimittänyt suurlähettiläs Antti Turusen YK:n uudeksi edustajaksi Georgiassa. Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan kyse on korkeimmasta suomalaisen tällä hetkellä hoitamasta YK-tehtävästä.

YK:n edustajana Turunen toimii yhteispuheenjohtajana EU:n ja Etyjin rinnalla Georgian konfliktien selvittelyssä nk. Geneven keskusteluissa. Edustaja pitää yhteyttä konfliktin osapuoliin sekä Georgian tilanteen kannalta keskeisiin maihin kuten Yhdysvaltoihin, Venäjään, Saksaan, Ranskaan ja Isoon-Britanniaan.

- Tämä on Suomen kannalta kova nimitys. Suurlähettiläs Turunen on taitava diplomaatti, jonka taidot olivat tarpeen Georgian kriisin selvittelyissä Etyj-puheenjohtajuuskaudellamme, Stubb kommentoi YLE Uutisille.

Ministeri Thors teki Facebook-tappouhkauksesta rikosilmoituksen

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors on tehnyt rikosilmoituksen Facebook-uhkailusta Facebookissa on esiintynyt kirjoittelua ja uhkauksia ministeri Thorsia kohtaan. Kirjoituksia ei voi enää perustella sananvapaudella. Räikeimmässä viharyhmässä on lietsottu jopa väkivaltaa ministeriä kohtaan.

- Jos emme tee loppua tällaisesta kirjoittelusta emmekä selvästi viestitä, että avoimesti rasistiset uhkailut eivät ole hyväksyttävissä, joku voi luulla, että on laillista siirtyä sanoista tekoihin. Kun keskustelu verkossa muuttuu näin aggressiiviseksi, on olemassa vaara, että syyttömät joutuvat kärsimään. Se joka sanoin villitsee rasistisiin rikoksiin, on moraalisesti vastuussa, jos joku niitä myös tekee, Thors totesi Yleisradiolle.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ottaa ministeriin kohdistuneen tappouhkauksen vakavasti. Nettiuhkailu sosiaalisen median kautta on lisääntynyt räjähdysmäisesti viime vuosien aikana.Nettiryhmän takana on kerrottu olevan hämäläisen kunnan kunnanvaltuutetun.

Alkuviikolla paljastui myös, että Yhdysvaltalaisella palvelimella sijaitseva, maahanmuuttoa vastustava suomenkielinen sivusto uhkaa koko Suomen korkeinta valtiojohtoa lietsoen avoimesti väkivaltaan.

Tarja Halonen on ollut presidenttinä kymmenen vuotta

Maanantaina 1. maaliskuuta tuli kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Tarja Halonen astui tasavallan presidentin tehtävään. Tarja Halosesta tuli Suomen ensimmäinen naispresidentti, kun hän voitti presidentinvaalien toisella kierroksella helmikuussa 2000 keskustan Esko Ahon. Halonen oli aiemmin Suomen ensimmäinen naispuolinen ulkoministeri.

Halosen astuessa presidentin virkaan tuli samalla voimaan uusi perustuslaki, jonka mukaan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa. Vuoden 2006 presidentinvaaleissa Halonen voitti toisella kierroksella kokoomuksen Sauli Niinistön.

Italian mafia on pessyt rahaa suomalaisyhtiöissä

Italian mafian epäillään pesseen rahaa suomalaisyhtiöissä, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan yritykset ovat Suomeen rekisteröityjä brittiomisteisia telealan yhtiöitä.

Suomen rahanpesuhaara on osa suurempaa rahanpesuoperaatiota. Italian poliisi on antanut 56 pidätysmääräystä, joista kaksi koskee Suomen haaraa. 'Ndranghetan eli Italian mafian epäillään pesseen rahaa yli kaksi miljardia euroa kuudessa maassa.

Helsingin Sanomien mukaan Suomeen liittyvä pidätysmääräys annettiin kahdesta brittimiehestä, jotka ovat olleet vastuussa Suomeen rekisteröityneiden telealan yhtiöiden toiminnasta. Yhtiöiden liikevaihto oli lehden mukaan yhtenä vuonna lähes miljardi euroa.

Keskusrikospoliisin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Italian mafian rahanpesuyrityksen tiedetään ulottuneen Suomeen asti.

PS.  UUTISVIIKON  4.3.2010  toinen  osa  julkaistaan lauantaina. :-)