Italian suomalaisten tapaaminen Napolissa


Italiassa toimivien suomalaisjärjestöjen kokous pidettiin Napolissa 25-27.04.08. Kokoukseen oli saapunut edustajia Milanosta, Ascoli-Picenosta, Roomasta, Firenzestä, Napolista ja Bolognasta. Tietoja toiminnastaan olivat lisäksi lähettäneet Torinon ja Riminin seurat sekä Ritva Viertola-Cavallari.

Napolissa käväisi myös suurlähettiläs Pauli Mäkelä puolisoineen. Suomi-Seuran toiminnanjohtajaa Paula Seleniusta meillä oli ilo jututtaa kaikkina kokouspäivinä. Napolin yliopiston suomen kielen lehtori Riikka Lindholm-Sforza kertoi, miten, missä ja miksi suomen kieltä tällä hetkellä Italiassa opiskellaan. Saimme myös syvimmät suomalaiset tunteemme pintaan, kun kansainvälinen luterilainen kuoro viritti kokouksen päätteeksi Sydämeni laulun.. "Tuonen viita..."

Suurlähettiläs Mäkelä kertoi puheenvuorossaan Suomen ja Italian suhteista, kaupan, investointien ja talouden tilanteesta, kulttuurivaihdosta maidemme välillä ja siitä, miltä Suomi nyt näyttää, täältä Italiasta katsottuna usein liiankin hyvältä. Suomen ja Italian suhteiden odotetaan piristyvän lyhyen, lähinnä Italian poliittisten muutosten aiheuttaman hiljaiselon jälkeen, kun Italian presidentti Giorgio Napolitano tekee syksyllä valtiovierailun Suomeen. Talous- ja kulttuurisuhteet ovat hyvällä mallilla, kuten kanssakäyminen muutenkin.

Kehittämisen varaa kuitenkin on aina. Suurlähettiläs näki sitä varsinkin palvelujen alalla, sieltä pitäisi kaivaa esiin ja löytää uusia mahdollisuuksia, varsinkin kun kaikkialla Euroopassa on meneillään "ulkoistamisboomi", joka avaa toimintasaumaa myös pienille, yhden ihmisenkin yrityksille.

Milanon varakonsuli Marja Angerma virkisti muistiamme meitä kaikkia koskettavista ajankohtaisista asioista: syksyn 2008 kunnallisvaaleista, muuttuneesta asevelvollisuuslaista, viime hetkistä anoa kaksoiskansalaisuutta, uudesta passilaista ja ajokorttikäytännön kirjavuudesta Italiassa. Kriisit ja luonnoniolmiöt ovat osa nykytodellisuutta, siksi on tarpeen huolehtia siitä, että viranomaisilla on tieto Suomen ulkopuolella olevista kansalaisista.

Nykyinen laki yksityisyyden suojasta estää viranomaisia käyttämästä rekistereitään muuta kuin rekisterissä mainittua tarkoitusta varten. Siksi on tärkeä täyttää erillinen "Henkilötietojen rekisterilomake kriisitilanteita varten" ja toimittaa se Roomaan; tiedot ovat tuiki tärkeitä pelastustoimien ja mahdollisten kotiutusten järjestämiseksi.

Kaikista näistä asioista ja muista tärkeistä asioista saa tietoa ja tulostettua lomakkeet Rooman suurlähetystön nettisivuilta www.finland.it "Konsulipalvelut"-otsikosta tai soittamalla Suomen suurlähetystöön/Konsuliasiain osasto, puh. 06-852231 tai Milanon kunniapääkonsulaattiin, puh. 02-319 1071

Suomi-seuran toiminnanjohtaja Paula Selenius käsitteli esityksessään Ulkosuomalaisparlamentin (USP) toimintaa. Hän korosti, että jokainen USP:n jäsenseura voi tehdä aloitteita puhemiehistön käsiteltäväksi. Aktiivinen kannattaa olla, koska muuten on vaikea arvailla, mitkä seikat ulkosuomalaisia askarruttavat.

Seuraava Välimeren alueen aluekokous pidetään Helsingissä 1.9.08 Suomi-Seuran tiloissa. Tällä hetkellä lobataan innokkaasti kirjeäänestyksen käyttöönoton puolesta. Kenties voimme jo seuraavissa eduskuntavaaleissa antaa äänemme kirjeitse, eikä erillistä matkaa konsulaatteihin tarvitse tehdä.

Suomi-Seura tukee seurojen toimintaa myös taloudellisesti. Tukea saavat Suomi-koulut ja kerhot, mutta myös muut mielekkäiksi osoittautuvat hankkeet. Ilahduttavaa on, että vastikään on tehty myös päätös tiedotustoiminnan tehostamisesta: Suomi-Seura avaa nettisivuilleen "Eri maissa tapahtuu" –otsikon jäsenseurojensa käyttöön.

Suomi-Seura toimii yhteistyössä Ulkoministeriön, Opetusministeriön ja Sisäministeriön kanssa. Päivän sana on tällä hetkellä työperäinen maahanmuutto. Suomeen tarvitaan monille aloille lisätyövoimaa ja toiveikkaita katseita luodaan myös ulkosuomalaisiin. Kielitaitohan on yksi työhön sijoittumisen edellytys, siksi suomen kielen opettamista ja Suomi-kouluja pyritään tukemaan kaikin keinoin, vaikka määrärahat käyvätkin vuosi vuodelta yhä niukemmiksi.

Työvoimapulaa koetaan monilla aloilla, erityisesti siitä kärsii hoiva-ala. Hitsaajista - varsinkin telakoilla - on ollut kova pula jo vuosia, saavat sitäpaitsi kovaa liksaakin. Niin että lapset ja nuoret suomea ja hitsaajataitoja oppimaan ja sitten telakoille töihin!

Italian suomalaisten toiminta on ollut perinteisten pitsailtojen järjestämistä, on tavattu myös yhteisten lounaiden ja aperitiivien merkeissä, on järjestetty kesäjuhlia ja piknikkejä. Kulttuuriretkiä on tehty omissa maakunnissa tai osallistuttu erilaisiin tapahtumiin, teatteriinkin on menty yhdessä. Joulujuhlat mahdollisine myyjäisineen ovat merkittävä osa toimintaa.

Äitienpäivien aikoihin monet seurat ovat järjestäneet jumalanpalveluksia. Vappu- ja juhannusjuhliakaan ei ole unohdettu. Suomen kulttuuria esittelevien näyttelyjä on järjestetty talkoovoimin italialaisten kanssa. Suomi-koulut ja kerhot toimivat useissa seuroissa. Milanossa on järjestetty suomen kielen kurssi aikuisillekin. Suomen opiskelu, edes muutaman sanan verran tuntuu varsin kiehtovalta, kimmokkeena kun nykyisin kuuluvat olevan suomalaiset rokkibändit vai olivatko ne nyt heavy-bändejä... On sitten mukava huudella yleisön joukosta vierustoverin harmiksi Ville Valolle aidolla suomen kielellä "Hyvä Ville!"

Ascoli Piceno on erikoistunut saappaanheittoon. Heinäkuun alussa siellä järjestetään saappaanheiton MM-kisat (09-11-07.08), jonne odotetaan yli 400 vierasta monesta maasta. Harrastus on otettava vakavasti, se on urheilua, ei suinkaan mitään kännykköjen viskomista, näin meille vakuutettiin.

Ascoli Picenossa järjestetään myös jo perinteinen lasten leirikoulu ajalla 29.6.-9.7.2008. Ohjelmassa on suomen kieltä ja kulttuuria, englannin opiskelua, urheilua ja retkiä. Yhteydenotot [email protected].

Roomassa osallistuttiin sankoin joukoin pienoismaratooniin, Riminillä on virinnyt sauvakävelyharrastus – rantahietikolla sauvovat paikalliset suomalaiset, mukaan on houkuteltu myös italialaisia lajin harrastajia.

Firenzeläiset osallistuivat keväällä lapinpuvuissa "Carnevale nel mondo" –tapahtumaan. Viime vuonna oli mukana myös roomalaisia Suomi-koululaisia ja hauskaa kuulemma oli. Löytyisikö muista seuroista innokkuutta lähteä mukaan? Lapinpukujen kaavoja toimitetaan tarvittaessa oikein mielellään.

Bolognalaiset käänsivät syksyn mittaan talkoilla 11 suomalaista elokuvaa Bolognan Cinetecan järjestämää "Nuvole in paradiso" –filmitapahtumaa varten. Elokuvat oli valinnut Bolognan Cinetecan taiteellisena johtajana toimiva Peter von Bagh. Filmit esitettiin myös Roomassa, Milanossa ja Torinossa.

Aktiivisia ja aikaansaapia on siis oltu. Samalla on vaalittu Suomi-taustaamme ja hoideltu juuriamme, mutta oltu avoimia myös ulospäin.

Napolilaisille suurkiitokset järjestelyistä. Emme hevin unohda lämminhenkistä vieraanvaraisuutta, emme myöskään kestitystä ja niitä monia herkkuja, jotka sunnuntain puutarhakutsuilla eteemme loihdittiin.

Napolista muistamme varmasti myös heleän auringon, uskomattoman upeat näkymät, sightseeingin bussin kovaäänisistä kaikuvat viehkot napolilaissäveleet ja mutkattoman välittömän tunnelman.

Tapaamisiin vuoden kuluttua Ascoli Picenossa.

Raija Auvinen Bologna

_________________________

Toimituksen huomautus: 

Kiitokset Raijalle!  Valitettavasti emme ole vielä saaneet kuvia Napolin kokouksesta.  Päätimme kuitenkin julkaista siitä kertovan tekstin ja lisäämme kuvat, sitten kun olemme saaneet  ne käyttöömme. Pazienza!  (RVC)