Käynti Loretossa.....

 Aattoiltana matkamme suuntautui  kohti Loretoa, joka on Lourdesin veroinen pyhiinvaelluspaikka, jonne sairaat menevät hakemaan parannusta vaivoihinsa, ja monet ovatkin parantuneet.

 

Tulimme Loretoon hyvissä ajoin ennen keskiyön messua,  ja poikkesimme pizzalle  sikäläiseen ravintolaan. Minä söin hartaasti, kun Manun ateriointia vaikeutti olennaisesti särkemään äitynyt hammas.  Yhdessäolomme harmoniaa on yhden jos toisenkin kerran ollut häiritsemässä jokin hammas. Hänen tai minun.

 

 

 

 

   Loreton upea katedraali

 

Loreto sijaitsee Keski-Italiassa, Marchen maakunnassa, noin 50 kilometrin päässä kotikylästäni, Monte San Vitost, 27 kilometriä Anconasta etelään. Varsinaisena päämääränämme oli upea katedraali, jonka alttarin takana on pieni pyhäkkö, joka legendan mukaan on pystytetty  enkelien keskiajalla tuomista Jeesuksen äidin, Marian syntymäkodin kivistä. Tuossa kodissa Maria sai myös ilmoituksen Jeesuksen syntymästä. 

 

 

 

 

Enkelit kuljettavat Marian syntymäkotia Loretoon

 

 

 

 

Vasemmalla kirkon pääalttari, oikealla sisäänkäynti

Santa Casaan (Pyhä maja)

 

 

 

 

Santa Casa (Pyhä maja) alttareineen

 

 

 

 

Kuvassa näkyy sisään ja uloskäynti Santa Casaan

 

 

Loreton symboli: Musta madonna

 

 

Pyhäkkö oli ääriään myöten täynnä ja tunnelma lämmin ihmisten kätellessä toisiaan Hyvää Joulua (Buon Natale)  toivottaen.  Se oli mahtava kokemus ensikertalaiselle, joskin olin hieman vaivautunut ihmisten katseista, joiden kuvittelin johtuvan siitä, etten tehnyt ristinmerkkiä muiden tavoin.

 

----- ja vähän muuallakin

 

Kävimme niiden kahden viikon aikana – sateen hieman tauotessa – myös San Marinossa, joka oli minulle tuttu jo kesäkuiselta lomaltani. Ei siellä sellaista ruljanssia ollut kuin kesällä, mutta näytti turisteja riittävän varsinaisen sesongin ulkopuolellakin. Suurin osa oli italialaisia, mutta kuuli sitä välistä ulkomaan kieliäkin. Lähinnä englantia ja saksaa.

 

Eräänä iltana menimme  Senigalliassa yökerho Snoopyyn, joka kuului olevan täynnä maksullisia naisia. Hyvä ohjelma siellä kuitenkin oli. Mieleeni jäivät taitavat kiinalaiset akrobaatit, erityisesti ne naiset, jotka pyörivät pelkän hiuskuontalonsa varassa. Pitääkin olla vahva hiuslaatu. Tuli mieleen luolakausi, jolloin miesten kerrotaan vetäneen naisiaan perässään hiuksista kiskoen.

 

 

  (Jatkuu)