... lentoturman  vuonna 1978

 Varmaankaan ei monikaan Mansikan lukijoista muista, että Suomessa tapahtui vuonna 1978 vastaavanlainen tapaus kuin Puolan valtionjohtoa kohdannut  tragedia lentokoneen syöksyessä alas.  En minä ainakaan. Asiasta kertoi Iltasanomat 13.4.2010.

Myös Tarja Halonen olisi voinut olla puolustusvoimain DC-3 koneessa, joka lokakuussa 1978 syöksyi Juurusveteen. Lentokone oli juuri noussut ilmaan lentokentältä Kuopion Rissalassa, kun koneen toinen moottori sammui. Kaikki koneessa olleet kaksitoista matkustajaa, joiden joukossa oli maanpuolustuskurssille osallistuneita poliitikkoja ja talouselämän edustajia, sekä kolme miehistön jäsentä menehtyivät turmassa.

Tarja Halonen oli toiminut kyseisen maanpuolustuskurssin emäntänä ollessaan viimeisillään raskaana. Hän välttyi onnettomuudelta hakeuduttuaan neuvolalääkärin vastaanotolle joitakin päiviä ennen kohtalokasta lentoa. Lääkäri oli näet todennut, että lentäminen voisi jo riittää, kun laskettu aika oli marraskuun puolivälissä. Ja niinpä Halonen peruuttikin sitten lentonsa.

Presidentti Halonen ilmaisi surunvalittelunsa Puolalle Smolenskin turman johdosta. Lentoturma ei häntä kuitenkaan pelästyttänyt, vaan hän lensi äskettäin Yhdysvaltoihin Washingtonissa pidettävään ydinturvahuippukokoukseen.

Suomen presidentti ja pääministeri eivät lennä samalla lennolla, totesi Iltasanomien mukaan presidentin lehdistöpäällikko Eila Nevalainen.  Varmaankin hyvä käytäntö. Pitäisiköhän ryhtyä sellaiseen käytäntöön tavallisen pulliaisenkin? Niin ettei lennetä samalla koneella kaikki perheenjäsenet?  No, olisihan se kyllä aika tylsää. Ja sitä paitsi eiväthän ne lento-onnettomuudet niin kamalan yleisiä kuitenkaan ole!