1242147237_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  

Näin Kreikassa

Yrittäessäni tasoitella hieman paperivuoriani osui käteeni Kreikan suomalaisten ja Kreikan ystävien informaatiolehden Sinivalkopurjeet syksyllä 2007 ilmestynyt numero.  Lehdessä on Karoliina Haapakosken  hupaisa artikkeli  Kreikkalainen naittamiskauppa, jota tässä siteeraan.

Karoliina kirjoittaa: -  Kreikkalaisille suku ja perhe ovat kaikki kaikessa, joten naimattomat – varsinkin yli kolmikymppiset – ovat säälittäviä poloisia, joille on kerta kaikkiaan pakko löytää sopiva puoliso.  Me suomalaiset säilymme yleensä rypyttöminä kauemmin kuin kreikkalaiset – sisareni mukaan tomaatitkin pysyvät tuoreempina jääkaapissa kuin auringonpaisteessa – ja täällä minuakin pidetään poikkeuksetta 5- 10 vuotta todellista ikääni nuorempana. J

Karoliina kertoo sitten kreikkalaisten kysyneen heti alkuun, onko hänellä kreikkalaista poikaystävää tai aviomiestä.  Ja kuultuaan hänen ikänsä häntä patistettiin heti etsimään itselleen mies ja ryhtymään lapsen tekoon.  Yrittivätpä jotkut järjestää hänelle sokkotreffejäkin naimattomien ystäviensä, naapureittensa tai serkkupoikiensa kanssa.

Suomessa hänen sinkkuudestaan olivat olleet huolissaan vain isoäiti ja kummisetä, kun taas Kreikassa hänen sisarensa anoppi oli ostanut viisitoista uutta kanaa, jotta Karoliina ei miehettömänä ja turvattomana kuolisi nälkään. (Sic!)

 

-   Yksinasuvalle nuorelle naiselle Kreikka on haastava asuinpaikka, koska välistä tuntuu, että kukaan ei ota vakavasti, toteaa Karoliina artikkelissaan.  Ja välillä hän on saanut kohdata ihmisten ylimielisyyttäkin sen vuoksi, että hän hoitaa asiansa yksin ilman kreikkalaista miestä rinnallaan.  (Tuntuuko tutulta?)

Karoliinan mukaan kreikkalaiset miehet ovat naisen haussa  aktiivisempia kuin suomalaiset. Nainen saattaa saada treffikutsun missä vain: bisneslounaalla, työpaikalla, jopa työvoimatoimiston virkailijalta. Varuskuntakaupungissa Korintissa nainen voi saada vislauksia peräänsä finninaamaisilta isänmaan toivoilta.  Ja turistipaikoissa, kuten Loutrakissa,  voivat 103-vuotiaat hampaattomat ukotkin sihistä böönan perään.  Sensijaan Suomessa suosittu Internet-deittailu on Kreikassa paljon harvinaisempaa.

Kreikkalaisilla treffeillä laskun puolittaminen ei kuulu tapoihin. Mies maksaa ruuat, juomat ja pääsyliput. (Tuntuuko tutulta?)  Ja kukkakimppukin kuuluu kuvioon.

-     Suuri osa nuorista kreikkalaisista aikuisista asuu yhä edelleen vanhempiensa luona naimisiinmenoonsa, tai ainakin kihlautumiseensa asti, toteaa Karoliina. Ja auta armias, jos jompi kumpi toisi  seurustelukumppaninsa kotiinsa, siinä oltaisiin heti kihlausuutisia kärkkymässä. Niinpä tapaamispaikkoina ovatkin useimmiten baarit ja kahvilat.

Sukulaisten vaikutus parin valinnassa tuntuu Karoliinan mukaan olevan huomattavasti suurempi Kreikassa kuin Suomessa.  Nähdäkseni myös suurempi kuin Italiassa?! Monissa suvuissa Kreikassa raha on paljon tärkeämpi kriteeri avioliitolle kuin rakkaus, arvelee Karoliina, joka kertoo kuulleensa monien seurustelusuhteiden päättyneen siihen, että vanhempien mielestä tyttären valitsema sulhasehdokas ei ole riittävän varakkaasta perheestä.

Television hömppäohjelmiin ovat Karoliinan mukaan soitelleet naiset kysellen neuvoja tyttäriensä suhteen tähän tapaan: - En kouluttanut ja kasvattanut tytärtäni menemään naimisiin minkään duunarin kanssa. Miten saisin hänet vaihtamaan poikaystävänsä rikkaaseen naapuriimme, jotta voisimme kaikki elää mukavasti?

-   Inhottavaa, toteaa Karoliina.  Olen ehdottomasti samaa mieltä.

 oooo

PS.  Ja olisin todella kiitollinen kommenteistanne.  Kaipa Italiassakin saattaa olla  tällaisia äitejä, mutta ei kai se kovin yleistä ole.  Kertokaa kokemuksianne!!!    (RVC)