....lentäjä luotetuin, poliitikko epäluotetuin

Valittujen palojen tutkimuksen mukaan suomalainen luottaa eniten lentäjään ja vähiten poliitikkoon. Luotetuimpia ammatinharjoittajia lentäjien lisäksi ovat palomiehet, apteekkarit, sairaanhoitajat ja poliisit, kun taas poliitikon jälkeen vähiten luotetaan autonmyyjään, toimittajaan ja sijoitusneuvojaan.

Luottamuslauseen saavat myös lääkärit, joihin luotetaan Suomessa enemmän kuin missään muussa tutkimuksessa mukana olleessa Euroopan maassa.

Kyseessä on kansainvälinen tutkimus, johon osallistui yli 30 000 ihmistä 16:sta Euroopan maasta. Mukana oli kuitenkin vain 20 ammattia.

Luottamus poliisiin vaihtelee runsaasti maittain. Esimerkiksi Suomessa poliisiin luottaa 92 prosenttia vastaajista, kun taas Venäjällä vain 18 prosenttia haastatelluista. Myös taksinkuljettajat, papit ja matkanvälittäjät nauttivat Suomessa enemmän luottamusta kuin missään muussa tutkimuksessa mukana olleessa maassa.

Vain joka kymmenes suomalainen pitää poliitikkoja luotettavina, mutta luku on suhteellisen hyvä. Esimerkiksi Tshekeissä vain yksi prosentti luottaa politiikkoihin.

Luottamus lentäjään ja palomieheen ei ole pelkästään suomalainen ilmiö. Lentäjien keskimääräinen luottamusarvosana Euroopan maissa on 88 prosenttia. Kyselyn mukaan Euroopan viisi luotetuinta ammattiryhmää ovat palomiehet, lentäjät, apteekkarit, sairaanhoitajat ja lääkärit. Vähiten luotettavina eurooppalaiset pitävät poliitikkoja, autonmyyjiä, ammattilaisjalkapalloilijoita, ammattiyhdistysjohtajia ja toimittajia.   

 

 (Suomen Sillan uutisviikosta 21/2010)

PS. Toivottavasti kuitenkin luotatte vielä Mansikka-lehden toimitukseen!