Piispa Wille Riekkinen: 

JOULU – JUHLISTA JALOIN?

Joskus nuorena ihmettelin, miksi joulun viettoon liittyvistä asioista tehtiin niin suuri numero. Lahjat oli silloin tietysti helpompi ymmärtää, mutta kaikki se stressi suursiivouksesta, joulukorttien ja jouluruokien valmistelusta... Ja se lipeäkalan tuoksu… Ulkomailla vietetyt vuodet näyttivät, että joulua voi viettää kovin monella tapaa. Kaikkiallahan tuo juhlien juhla ei säväytä samalla tavoin kuin meillä. Totuttelemisensa on jo siinäkin, että jouluna ei välttämättä ole lunta – enää täällä Suomessakaan.

Ehkä juuri ulkomailla huomaa, että joulussa tärkeintä on sen sanoma. Se kiteytyy kuvaan Beetlehemin seimessä nukkuvasta lapsesta. Tuo yksinkertainen kuva kertoo syntymän ilosta, elämän riemusta, olemassaolon autuudesta. Se kertoo siitä, kuinka Luoja kumartuu luomansa maailman puoleen ja valaisee sitä ennen kokemattomalla rakkaudella. Nasaretin Jeesus ymmärsi tämän rakkauden paremmin kuin kukaan koskaan, opetti sitä ja eli sen todeksi. Se oli rakkautta, joka antoi uuden mahdollisuuden. Se on rakkautta, joka avaa silmämme näkemään toisen ihmisen. Se on rakkautta, joka antaa elämään mielen ja tarkoituksen.

Toisaalta jouluun liittyvillä tavoillakin on merkityksensä. Ilman tuttuja toimia joulu tulee jotenkin varkain. Joulun valmistelut eivät siis olekaan mikään välttämätön paha. Niin kuin juhlaan pukeutuminen itsessään jo kohottaa mieltä, muutkin juhlavalmistelut luovat juhlan tuntua. Kanna perinteitä ja tapoja, niin ne kantavat sinua! Mutta toisaalta, jos et pidä jouluvalmisteluista, voit olla levollisella mielellä: kyllä joulu tulee riippumatta siitä, onko pöydässä laatikoita ja kinkkua. Joulu tulee – onneksi – vaikka me olemme keskeneräisiä.

Jeesus lupaa: ”Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen hänen luokseen, ja me aterioimme yhdessä, minä ja hän.” Joulun syntymäpäiväsankari lupaa olla tänäkin jouluna kanssamme. Tämä toteutuu myös sinun joulupöydässäsi ja sydämessäsi!

Teitä kaikkia lämmöllä ajatellen ja siunaten

Piispa
Wille Riekkinen

 
PS.  Suurkiitos ulkosuomalaisten muistamisesta sympaattiselle Piispa Wille
Riekkiselle, joka on ottanut meidän ulkosuomalaisten asiat omikseen!!! Ja myös henkilökohtaiset terveiseni piispalle! 
 ( Ritva Viertola-Cavallari)