Kuvaa http://www.sitruunakustannus.fi/materiaali/Italiaa%20kokaten_etukansi.JPG ei voida näyttää, koska se sisältää virheitä.

Jännittävä, hieno ruokakirja 

Posti toi minulle äskettäin Milanossa asuvan Ursula Saarikoski Satrianon kirjan Italiaa kokaten – Maalaismakuja Etelästä – Sapori Rustici del Sud.  Kustantajana on ruokakirjoihin erikoistunut Sitruuna Kustannus.

Kirjan tekijä on se sama Ursula, josta kerrotaan italialaisen toimittajan Dino Satrianon kirjassa Tervetuloa a Baragiano, joka allekirjoittaneella oli ilo suomentaa 14 vuotta sitten. Ihan rintani röyhistellen luin Ursulan omistuskirjoituksen, jossa hän kertoo minun kääntäneen ensimmäisen Lukaniasta kertovan kirjan, ja toivottaa jälleen tervetulleeksi Baragianoon.

Myöhemmin Dino kirjoitti hilpeän kirjan myös avioliitostaan Ursulan kanssa. Eräs avioliitto Suomi-Italia 2-1-kirjan käänsivät Turun yliopiston italian kielen ja kulttuurin opiskelijat Pauliina de Annan johdolla,  ja kirjan kustansi Like vuonna 2003.

Ursula omistaa herkullisen ruokakirjansa miehelleen:  "Dinolle,  joka on antanut minulle mahdollisuuden tuntea tämä ihana maa."  Herttaista! Ihan tulee tippa silmään!  Tähän on ihan pakko lisätä että Ursula puolestaan on antanut tuhansille suomalaisille tilaisuuden tutustua puolisonsa kotiseutuun Lukaniassa, jossa harva italialainenkin on käynyt, ja joka toisinaan unohtuu virallisistakin tilastoista, vaikka niissä olisi mainittu Friuli ja pieni Valle D´Aostakin.

(Italialaiset lienevät hiukan unohtavaista kansaa tai suurpiirteistä, kun Suomikin unohtuu välillä Eurooppa-vertailuista./Toim.huom.)

Lukania, jonka virallinen nimi on nykyään Basilicata, sijaitsee Campanian, Apulian ja Calabrian välissä ulottuen kaakossa Joonianmereen ja etelässä Tyrhenanmereen, saappaan koron ja kärjen välissä.

Kirjassa on 95 reseptin lisäksi Lukanian historiaa, tarinaa maakunnan nähtävyyksistä ja
ruokakulttuurista perinteistä  nykypäivään.  Kirjassa on myös luku, jossa kerrotaan talojen alla asuneista possuista,  joiden liha oli aivan erityisen maukasta. Dinolla oli ollut viisivuotiaana Larderello-niminen possu "ystävänä",  ja possun teurastus, jota hän oli seurannut ikkunasta, oli aiheuttanut hänelle kuumeen. 

Siinä on myös pastataikinan valmistusohjeita kuvineen ja ohjeita tomaattikastikkeen valmistamisesta koko vuodeksi, opettajana toimineen Mamman eli Ursulan anopin "pikaruokareseptejä"  ja maittavia menyitä,  Dinon Tota-tädin erikoisuuksia  ja Ursulan omia reseptejä  sekä Chef Toninon buffet. Löytyypä kirjasta myös kolme suomalaistyyppistä ruokaohjetta: Kaalikääryleet lukanilaisittain, Lukanilainen karjalanpaisti ja Cuculicchie-pyörykät. 

Lihalle, kalalle, vihanneksille, maalaispizzoille ja piirakoille, munakkaille, juustoille, oliiviöljylle ja makeille herkuille on omat lukunsa.  Jopa limoncellon, fragolinon ja pähkinäliköörin valmistamiseen löytyy omat ohjeensa. Täydellinen menyy siis.

Valitettavasti minulla ei ole ollut vielä tilaisuutta kokeilla reseptejä, mutta jo lukiessa tulee vesi kielelle!

Hieno kirja upeine kuvineen kaikkineen. Complimenti, Ursula! Suosittelen lämpimästi!


Ritva Viertola-Cavallari