MUISTA LEIMATA JUNALIPPUSI !

Kuten monet Italiassa asuvista ja täällä käyneistä lukijoista tietävätkin:

Jos junalippuun ei sisälly paikanvarausta, lippu tulee leimata ”obliteratrice”-nimisessä koneessa ennen junaan nousua, ja siten vahvistaa sen käyttö. Muuten joutuu maksamaan sakot, jos tarkastaja tulee paikalle.   Sama koskee lippuja, joita ei käytetäkään alkuperäisen tilauksen mukaiseen junaan, jonne oli varattu paikka.

Tämä kaikki on kirjoitettuna lipun taakse todella pienikokoisin kirjaimin italiaksi. Lisäksi asia kerrotaan tiivistäen englanniksi.  Muun kielisiä selityksiä  lipussa ei ole.  Ei saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, eikä venäjäksikään, eikä tietenkään suomeksikaan. 

Se mikä myös jätetään kertomatta italiaksi ja englanniksikin, puhumattakaan muista kielistä, on leimaamatta jättämisen takia perittävistä ylisuurista sakoista.  Se on nykyään 50 euroa lipun hinnasta riippumatta , ja jos et maksa suosiolla heti paikalla, summa nousee 100 euroon. Siis sakot tulevat myös lipun leimaamattomuudesta, eikä ainoastaan siitä, ettei ole ollenkaan lippua.  

Kuten Mansikan sivuilla jo on kerrottukin,  2. heinäkuuta (2009)  keskipäivän aikaan junassa matkusti myös muuan nuori nainen  Etelä-Amerikasta. Lipun myyjät eivät ollet kertoneet hänelle, että hänen olisi pitänyt leimata noin seitsemän euron arvoinen lippunsa.  Sen seurauksena naispuolinen lippujen tarkastaja  mätkäytti hänelle armotta todella röyhkeiltä tuntuvat 50  euron sakot !   Tyttöparka? Asiasta kyllä lukee lipussa tosi pienin kirjaimin italiaksi ja englanniksi.  Mutta liikkuuko Italiassa vain italian tai englannin kieltä osaavia henkilöitä.

 Yritetäänkö Italiassa parantaa junaliikenteen kannattavuutta keräten sakkorahat vähävaraisilta turisteilta?  Huomattavasti kalliimmissa EuroStar-junissahan on paikanvaraukset, jolloin lippuja ei tarvitse leimata, tosin hintakin on moninkertainen. (RVC)