Suomalainen postimerkkiskandaali

Ainakin kolme kuukautta on maailmassa kiertänyt suomalaisia postimerkkejä, joissa on entisen natsiupseerin Erich Priebken kuva, kerrottiin La Repubblica-lehdessä 15.helmikuuta. Asiasta kirjoitti myös Buenos Airesissa ilmestyvä päivälehti Diario Popular.

92-vuotias Priebke on ollut kotiarestissa Roomassa korkean ikänsä vuoksi eikä vankilassa sen jälkeen, kun hänet tuomittiin Ardeatinen joukkohaudoista löytyneiden italialaisten surmaamisesta.  Priebke oli itse kertonut postimerkistä  Argentiinassa asuvalle pojalleen Jorge-pojalleen. Diario Popular-lehdessä kerrottiin postimerkistä ja siinä oli myös kuva Jorge Prebkestä,  jossa hän esittelee isänsä kuvalla varustettua postimerkkiä. Lisäksi hän esitteli lehden lukijoille isänsä Helsingistä saaman joulukortin, jossa oli samanlainen postimerkki.

Postimerkki osoittaa todella huonoa makua, totesi Buenos Airesissa työskentelevä suomalainen lähetystövirkailija Petra Theman. Samalla hän kiisti, että postimerkin olisi laittanut liikkeelle Suomen valtion postilaitos.  Kuitenkin hän totesi, että Suomen posti on joidenkin kuukausien ajan jo tarjonnut asiakkailleen mahdollisuutta painattaa omaan käyttöönsä postimerkin haluamallaan kuvalla.

Todennäköisesti joku suomalainen natsi-intoilija on tilannut postimerkin Priebken kuvalla varustettuna. Se, että postilaitos on sen hyväksynyt, on vähän vaikeammin selitettävissä. Theman arveli vahingon postilaitoksessa tapahtuneen sen vuoksi, ettei Priebken naama oli kovin tunnettu Suomessa.

Oli miten oli, Suomen posti on käynnistänyt tapausta koskevan tutkimuksen jäljitettyään parikymmentä Pribken kuvalla varustettua postimerkkiä. Ja Italiassa Roberto Giachetti  Margherita-puolueesta on pyytänyt asian selvitystä ulkoministeriöltä.

(RVC)