ON TEHTÄVÄ JOTAKIN!


Martin Scheinin toimii kansainvälisen oikeuden professorina Europa University Institutessa Firenzessä. Hän käsitteli  28. tammikuuta ilmestyneen Journalisti-lehden kolumnissaan On tehtävä jotakin! lentoturvallisuutta ja nakuskannereita, jotka on kuulemma kaivettu esiin naftaliinista Suomessakin.  «Jouluun 2009 saakka ei uskottu nakuskannerien hyötyyn siinä määrin, että lisäkustannukset kannattaisivat», hän toteaa.  

 «Sen jälkeen kun muuan nuori mies yritti räjäyttää 80 grammaa PETN-räjähdysainetta alushousuissan Amsterdamin-Detroitin lennollaan, media oikeutetusti reagoi asiaan», toteaa Scheinin kolumnissaan.   

«EU:n piirissä on pitkään kiistelty niin sanottujen nakuskannerien käytöstä lentokenttien turvatarkastuksissa. Niitä on kokeiltu, ja kielteisen mediahuomion (ja ihmisoikeuskritiikin) jälkeen ne on pantu naftaliiniin», Scheinin kirjoittaa. Lisäksi hän kertoo nähneensä valmistajien myyntikuvia ja sen vuoksi tietävänsä, että «laite toteuttaa vanhan scifi-unelman alastoman vartalon yksityiskohtien näkemisestä vaatteiden läpi.» (sic!)

Ongelmaan on Scheininin mukaan olemassa tekninen ratkaisu, jolla on kuitenkin «rahassa mitattava hinta: laite rakennetaan sellaiseksi, ettei se varastoi tai näytä alkuperäistä kuvaa, vaan tietokonealgoritmin avulla se siirtää poikkeamat ei-yksilöllisen animaatio-kuvan päälle

Scheinin ei usko, että räjähdysaine olisi ollut alushousuissa jo Amsterdamin turvatarkastuksessa. Ja vaikka olisi ollutkin, hän ei usko, että skanneri olisi sen huomannut. Ja siitäkin hän on vakuuttunut, ettei jauhe olisi ollut alushousuissa, jos skanneri olisi ollut  käytössä.  Lisäksi hän toteaa, että räjähdysaineiden etätunnistukseen soveltuva teknologia on jo olemassa. Hän ei kuitenkaan kerro siitä sen enempää, vaan kehottaa mediaa ottamaan siitä selvää!

(RVC)