Joitakin krusifiksit häiritsevät, joitakin ei!

 

Suunnitellessani lupaamaani artikkelia krusifiksista, sain hienon vihjeen italialaiselta ystävältäni Robertalta.  Hän kertoi minulle Marco Travaglion artikkelista Ma io difendo quella croce (Mutta minä puolustan sitä ristiä).  Minun ei tarvinnut lukea artikkelista kuin ensimmäiset rivit, kun saatoin todeta, että juuri tällaista argumentointia olin etsinyt. Seuraavassa ote hänen artikkelistaan.

 

Näin kirjoitti Marco Travaglio:

 

Jos asia minusta riippuisi, krusifiksi saisi jäädä koulujen seinille, Travaglio  kirjoittaa. Hänen argumenttinsa poikkeavat kuitenkin katolisen kirkon ja Italian poliitikkojen perusteluista. Hänelle krusifiksi ei ole mikään seinäkoriste eikä edes perinteinen symboli, kuten Santa Klaus tai Halloweenin Kurpitsa. 

 

Jeesus Kristus on historiallinen todellisuus, hän oli todellinen persoona, joka kuoli tapettuna sanoin kuvaamattomien kidutusten jälkeen, vaikka hän olisi voinut pelastua muutamalla sopivalla sanalla. Se oli ja on ollut yli kaksi tuhatta vuotta ”skandaali”, sekä niille, jotka uskovat ylösnousemukseen että niille, jotka pysähtyvät historialliseen ristiinnaulitsemiseen. Hän oli elävä esimerkki vapaudesta ja inhimillisyydestä, kärsimyksestä ja toivosta,  puolustuskyvyttömästä  vastarinnasta, mutta ennen kaikkea maiseen elämään kuuluvana (antakaa keisarille se, mikä on keisarin ja Jumalalle se, mikä on Jumalan).

 

Jeesus Kristus on tunnustettu myös juutalaisten ja muslimien keskuudessa suurena profeettana. Itseasiassa kaikkien aikojen pakanallisin ideologia, natsismi käynnisti sodan krusifikseja vastaan. Merkittävää on, etteivät sen paremmin poliitikot kuin kirkonkaan edustajat ole löytäneet oikeita sanoja kertoakseen tämän tosiasian.

 

Natalia Ginzburg, juutalainen ja ateisti, kirjoitti 80-luvulla: ” Krusifiksi ei  aiheuta mitään syrjintää. Se vaikenee. Se on kuva kristillisestä vallankumouksesta, joka on levittänyt maailmaan idean yhdenvertaisuudesta ihmisten välillä, jota sitä ennen ei ollut.  Miksi ihmeessä juutalaisten oppilaiden pitäisi tuntea itsensä loukatuiksi? Eikö Kristus ollut juutalainen ja vainottu, marttyyrinä kuollut kuten miljoonat juutalaiset keskitysleireillä. Kukaan ei ollut ennen häntä koskaan sanonut, että ihmiset ovat kaikki yhdenvertaisia ja sisaria ja veljiä keskenään.  Minusta on hyvä, että lapset ja nuoret saavat tietää tämän jo koulun penkeillä istuessaan.”

 

Olisi todella hyvä kertoa tämä myös tietämättömille vanhemmille, opettajille ja lapsille: eikä kukaan – olipa kyseessä  sitten  ateisti, kristitty, islaminuskoinen, juutalainen, buddhalainen - tuntisi itseään loukatuksi krusifiksin takia. 

 

ooooooooo

                                                            

 

Tässä oli otteita Marco Travaglio artikkelista. En taitaisi asiaa paremmin ilmaista.  Jos haluat lukea koko artikkelin, se  löytyy osoitteesta  http://antefatto.ilcamocchiale.it/post/2373449.html.

 

(Tiivistelmä ja suomennus RVC)

 

 PS.  Kannattaisi myös Soile Lautsin lukea Travaglion artikkeli. (RVC)

 

 PS. 2.  Yleisradion Jälkiviisaiden Kalle isokallio totesi, että jos joku ulkomailta kotoisin oleva henkilö vaatisi, että Presidentti Tarja Halosen kuvat tulisi poistaa virallisista tiloista, siitä nousisi suuri haloo Suomessa.  (Sama)

 

PS. 3.  Minusta on kyllä outoa se, että jos yhtä henkilöä häiritsee jokin asia koululuokassa, hän vaatii sitä poistettavaksi.  Asian ymmärtäisin paremmin, jos takana oli enemmistö tai ainakin huomattava määrä lasten vanhempia.  (Sama)