RASKAUDEN JA SYNNYTYKSEN HISTORIA

Naisen merkittävin tehtävä kautta historian on ollut synnyttää lapsia. Naiselta itseltään ei aina välttämättä ole kysytty milloin hän haluaa tulla raskaaksi ja kenen kanssa. Suvunjatkaminen on ollut naisen velvollisuus ja kohtalo.

Kunnollista ehkäisyä ei ole aikaisemmin ollut olemassa. Synnyttäminen oli äärettömän vaarallista ja naisten kuolleisuus oli suuri. Ei ollut käytettävissä niitä hoitokeinoja kuin nykyää on. Keisarileikkauskin on ollut turvallista tehdä vasta parin viime vuosikymmenen aikana.

Myös lapsivuodeaika oli vaarallista. Jos lapsi saatiinkin turvallisesti synnytettyä, niin ei ollut mitään keinoja hallita verenvuotoja eikä tulehduksia. Antibioottilääkkeitä ei tunnettu. Kokonaisuudessaan naisen elinikä on vasta viimeisen sadan vuoden aikana noussut 70-80 vuoteen.

Vastasyntyneen lapsen menettäminen oli aiemmin melko normaali asia eikä se herättänyt niin suuria järkytyksen tunteita kuin nykyään. Se oli luonnollinen osa elämää, kun taas nykyään, jos vastasyntynyt lapsi menehtyy, sitä pidetään sairaalan henkilökunnan hoitovirheenä.

Raskauden ajan seuranta ja synnyttäminen turvallisuus on Suomessa huippuluokkaa. Synnyttäminen on periaatteessa yhtä vaarallista kuin aina ennenkin, mutta hyvässä seurannassa, turvallisissa olosuhteissa, nykyisellä lääketekniikalla ja oikealla tavalla avustaen mitään hätää ei ole.

 Tiina  Ramsay