Jos olet entinen Suomen kansalainen, saat Suomen kansalaisuuden takaisin ilmoituksesta. Myös alaikäinen huollossasi oleva lapsi saa samalla Suomen kansalaisuuden, jos hän on ilmoituksessasi kanssahakijana.

Jos haet ainoastaan alle 18-vuotiaalle lapsellesi Suomen kansalaisuutta (lapsi päähakija), hänen tulee olla entinen Suomen kansalainen. Lapsen ilmoituksen voi laittaa vireille ainoastaan lapsen huoltaja.

Miten kansalaisuusilmoitus tehdään?

Tee kansalaisuusilmoitus Maahanmuuttoviraston lomakkeella KAN_7. Alle 18-vuotiaan kanssahakijan lomake liitetään päähakijan ilmoituksen yhteyteen. Alle 12-vuotiaalle ilmoitus tehdään liiteomakkeella KAN_ILM_A, 12–14-vuotiaalle liitelomakkeella KAN_ILM_B ja 15–17-vuotiaalle liitelomakkeella KAN_ILM_C. Jos lapsi on päähakijana, täytetään lomake KAN_7. Voit tulostaa lomakkeet näiltä sivuilta tai pyytää niitä poliisilta tai Maahanmuuttovirastosta.

Jätä kansalaisuusilmoitus henkilökohtaisesti poliisille tai Suomen edustustoon. Selvitä ulkoasiainministeriöstä, mihin edustustoon voit jättää ilmoituksen. Henkilöllisyytesi tarkastetaan, kun jätät ilmoituksen, joten ota mukaasi henkilöllisyystodistus.

Ilmoitus on maksullinen

Kansalaisuusilmoituksen käsittelystä peritään maksu. Maksu peritään samalla, kun jätät ilmoituksen poliisille tai edustustoon. Jos et maksa ilmoitusta, käsittelyä ei voida jatkaa. Maahanmuuttovirasto ratkaisee kansalaisuusilmoituksesi ja lähettää sinulle päätöksen postitse.