Uusi miinantorjunta-alus kastettiin Purunpääksi

 Kuvassa etualalla amiraali Guido Rando valkoisessa asussa ja
contra-amiraali  Juha Rannikko  Sarzanessa luovutusseremonian aikana. 
                           

Toinen Suomen merivoimille hankittava miinantorjunta-alus (MITO) sai 26. elokuuta Italian Sarzanassa järjestetyssä kastetilaisuudessa nimekseen Purunpää. Aluksen kummi on merivoimien komentajan puoliso, rouva Mervi Rannikko (alla kuvassa vesillelaskua vauhdittamassa) ja kummikaupunki on Helsinki. Uusien MITO-alusten tehtävänä tulee olemaan valtakunnallisesti tärkeiden meriyhteyksien turvaaminen miinauhkaa vastaan.

Alukset hankitaan ensisijaisesti kotimaan tehtäviä varten. Alusten järjestelmiä voidaan myös hyödyntää siviilitehtävissä ja viranomaisyhteistyössä, muun muassa merenpohjan kartoittamisessa, vedenalaisissa etsintä- ja tunnistustehtävissä sekä vedenalaisten räjähteiden vaarattomaksiteossa. Alukset parantavat Suomen mahdollisuuksia osallistua kansainväliseen kriisinhallintatehtäviin EU- ja Nato -yhteensopivana.

MITO-alukset tullaan sijoittamaan Saaristomeren Meripuolustusalueelle Turun Pansioon. Aluksista ensimmäinen kastettiin viime kesänä MHC (Mine Hunter Costal) Katanpääksi, ja se luovutetaan Merivoimille ensivuoden aikana. Nyt kastettavan aluksen luovutus Merivoimille tapahtuu myös vuoden 2011 aikana. Hankinnan viimeinen, kolmas alus, luovutetaan suunnitelman mukaan 2012. Operatiivisen valmiuden alukset saavuttavat vuoteen 2015 mennessä.