Siinä taas meni yksi illuusio. Eikä tämä ole mikään aprillipila!!! No, kyllähän siitä jotakin tiedettiinkin, mutta että se on niinkin laajaa, oli ainakin minulle yllätys. Kuluttajaviraston sivuilta luin nimittäin seuraavaa:

"Kehitysmaiden osuus jalkineiden valmistuksessa on noussut vajaasta kymmenestä prosentista lähes kuuteenkymmeneen viimeisten 40 vuoden aikana. Vattteiden tapaan ala on globalisoitunut ja erikoistunut."  Artikkelin kirjoittaja  Pauli Välimäki jatkaa:  "Vaikka kengässä lukee Made in Italy, ainoastaan design on italialaista; nahka voi olla parkittu Intiassa, pohja on valmistettu Brasiliassa, korko Meksikossa ja päällys Malesiassa. Myös työläisten olosuhteet ovat samat kuin vaatetusteollisuudessa."  (Josta kerromme jatkossa toisessa postauksessa!)

Kyllähän tuosta on jotain tiedetty, mutta että se on noin laajaa, on kyllä yllätys.  Edelleen Välimäkeä siteeraten:  "Urheilutossuistakin valtaosa valmistetaan kehitysmaissa. Länsimaiset merkkituotteet teetetään alihankkijoilla kehitysmaissa, koska palkat ovat siellä pienet."  No, tuohan kyllä itse asiassa on tuttua,  mutta vähemmän julkisuudessa lienee puhuttu kansainvälisistä kuluttajaboikoteista, joiden kohteeksi 1990-luvulla joutuivat eräät ylikansalliset yhtiöt, kuten Nike.

Yhtiöt, esimerkiksi juuri Nike ja Adidas-Salomon ovat muuttaneet toimintatapojaan ja kehittäneet tuotanto-oloja.  Boikoteilla oli vaikutusta, mutta monen mielestä teot jäivät riittämättömiksi. Välimäki toteaa, että juuri nuo firmat ovat siirtäneet tuotantoaan yhä halvemman tuotannon maihin ja toimivat myös maissa, joissa työntekijöillä ei ole aitoja järjestäytymisoikeuksia.

Italialaiset kengät - ainakin Italiassa myytävät - ovat kylläkin meikäläiselle ja kenties monelle luullekin suomalaisille - jääneet pelkäksi unelmaksi, koska niissä lesti on aivan liian kapea.  Kuulemma valmistavat erilaisella lestillä Suomeen vietävät kengät, mutta en ole kyllä sielläkään  juuri onnistunut löytämään jalkoihini sopivia jalkineita.

Niinpä minulle ei olekaan kertynyt suurta kenkävarastoa, ja kulutan taatusti loppuun kaikki kenkäni, kun sopivien kenkien löytäminen on melkoinen työn takana. Sandaalien kohdalla tilanne on sentään vähän parempi. Niissä kyllä löytää hakemalla leveämpiäkin malleja. Ja kotioloissa kuljen pääasiallisesti mukavissa tossuissa. En sentään ihan paljain jaloin kesälläkään. (RVC)

PS.  Kuluttajaviraston sivuilta löytyy todella yllättävänkin paljon hyödyllistä tietoa.  Suosittelen lämpimästi.
(http://www.kuluttajavirasto.fi)