......Nobelin rauhanpalkinnon

Presidentti Martti Ahtisaari vastaanotti viime viikon tiistaina tämän vuoden Nobelin
rauhanpalkinnon Oslossa. Valitettavasti en ehtinyt asiaan paneutua muiden
kiireiden takia.  (Muun muassa minun piti tarkistaa artikkelini kahteen kirjapainoon
menneeseen kirjaan.) Onneksi löysin sähköpostistani tämän artikkelin Suomen
sillan uutisviikosta, jota tässä siteeraan.

 

 Ahtisaari sai myös uuden postimerkin

 

Namibiassa paljon Martti-nimisiä lapsia


Palkintomitali ja -diplomi ojennettiin Ahtisaarelle Oslon kaupungintalolla pidetyssä
seremoniassa.
Ahtisaari saapui tilaisuuteen Nobel-komitean jäsenten seurassa tavattuaan ensin Norjan kuningasparin.  Viimeisenä juhlavaan tilaisuuteen saapui kuningasperhe.

Tilaisuuden aluksi Nobel-komitean johtaja Ole Danbolt Mjös piti puheen, jossa hän onnitteli Ahtisaarta palkinnosta myös suomeksi sanoilla "paljon onnea Martti Ahtisaari." Hän kävi myös tarkkaan läpi Ahtisaaren henkilöhistorian ja kansainvälisen uran merkkipaalut.

Puheessaan Mjös siteerasi F. E. Sillanpäätä, joka sai kirjallisuuden Nobelin 1939. Hän sanoi, että "se joka rakentaa rauhaa rakentaa myös ihmisyyttä".  Mjös totesi, että Namibiassa on paljon Martti-nimisiä lapsia, "minkä täytyy olla yhtä merkittävä asia kuin Nobel-palkinto".

"Rauha on tahdon asia"

Juhlapuheessaan Ahtisaari muistutti, että rauha on tahdon asia ja totesi, että vaikeimmatkin konfliktit voidaan ratkaista yhteistyöllä. Hän myös muistutti, että todellinen työ alkaa vasta, kun rauhansopimus on saatu tehtyä.

Ahtisaari kehotti Yhdysvaltain tulevaa presidenttiä Barack Obamaa keskittämään huomionsa heti ensimmäisen virkavuotensa aikana Lähi-idän kriisin ratkaisuun laajalla rintamalla.

Puheensa päätteeksi Ahtisaari antoi tunnusta perheelleen: - "Suurin voimanlähteeni on perheeni. Vaimoni Eeva ja poikani Marko ovat antaneet minulle tukensa ja myös rakentavan kritiikkinsä", Ahtisaari kiitti tilaisuudessa mukana ollutta perhettään.

Tilaisuuteen osallistuivat myös mm. pääministeri Matti Vanhanen (kesk.), ulkoministeri Alexander Stubb (kok.), komissaari Olli Rehn, Helsingin piispa Eero Huovinen ja ministeri Jaakko Iloniemi.

Tiistai-iltana vuorossa oli juhlaillallinen, jonka yhteydessä Ahtisaari tervehti kadulla häntä tervehtimään tulleita nuoria. Päivällä ennen juhlaseremoniaa hän tapasi lapsia kruununprinsessa Mette-Maritin kanssa Pelastakaa Lapset -järjestön tilaisuudessa.

Ahtisaaren Nobel-juhlinta jatkui torstaina Oslossa tapaamisilla Norjan pää- ja ulkoministerien Jens Stoltenbergin ja Jonas Gahr Storen  kanssa. Suomen suurlähetystön vastaanotolle olivat saapuneet myös Ahtisaaren Norjassa asuva sukulaispari Terje ja Ingrid Adolfsen Hvalerista Etelä-Norjasta.  Paikalla oli myös sisar Heli Ahtisaari Suomussalmelta.

Nobel-juhlallisuudet päättyivät torstaina juhlakonserttiin. Nobel Peace Prize -konsertin juonsivat näyttelijät Scarlett Johansson ja Michael Caine, jotka ylistivät Ahtisaaren saavutuksia. Lavalla nähtiin mm. Diana Ross, ruotsalaislaulaja Robyn ja pop-oopperakvartetti Il Divo.  Ahtisaari seurasi konserttia Norjan kuningasparin vieressä, mutta vieraili myös lavalla kiittämässä illanjuontajia ja puhumassa yleisölle. 

 Tehtävä työtä köyhyyden poistamiseksi

Puheessaan Ahtisaari vaati työtä köyhyyden poistamiseksi maailmasta. "Mitä me tarjoamme niille miljardille nuorelle jotka haluavat jotain toivoa elämäänsä", Ahtisaari kysyi.

"Ohjaammeko heidät rikollisten tai terroristivärvääjien huomaan vai aiommeko vakavasti huolehtia heille koulutusta, joka johtaa työpaikkoihin ja tarjoaa heille mahdollisuuden olla toimeliaita omissa maissaan. Tämä olisi paras tapa kamppailla terrorismia vastaan nykymaailmassa. "Jos teemme niin kuin sanon, ja annamme nuorille kodin ja hyvän koulutuksen, minun kaltaisilleni on jää paljon vähemmän tehtävää. Ja minä haluan työttömäksi", Ahtisaari sanoi. 

Perjantaina Ahtisaarta juhlittiin myös Tukholmassa. Ruotsalaisiin Nobel-perinteisiin kuuluu, että rauhanpalkinnon saaja saapuu vierailulle Tukholmaan heti kun Oslon seremoniat ovat ohi.

Ahtisaari saapui Tukholmaan kolme tuntia myöhässä lentokoneessa olleen vian takia. Siksi lehdistötilaisuus oli peruttava ja lounas Ruotsin kuningasparin kanssa viivästyi.

Ahtisaari osallistui lisäksi Ruotsin ulkopoliittisen instituutin järjestämään seminaariin ja vieraili Nobel-museossa Tukholman Vanhassakaupungissa. Iltaohjelmaan sisältyi ulkoministeri Carl Bildtin tarjoama päivällinen.  Lauantaiaamuna Ahtisaari tapasi vielä pääministeri Fredrik Reinfeldtin.

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin lokakuussa Ahtisaaren yli kolme vuosikymmentä jatkuneesta urasta rauhanvälittäjänä.

 Ahtisaari-postimerkki kiinnosti yleisöä

Nobelin rauhanpalkinnon saaneesta presidentti Martti Ahtisaaresta julkaistiin 10.12. erikoispostimerkki.  Helsingin Postimuseoon syntyi kolme jonoa merkin myyntiin tulon myötä.

Sinisävyisen merkin on suunnitellut Antti Raudaskoski. Suunnittelijan mukaan merkissä on muistumaa sekä YK:n että Suomen lipuista.  Merkin lisäksi julkaistiin myös ensipäivänkuori ja PAX(rauha)-leima, jotka ovat myös Raudaskosken suunnittelemia.

Myös Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneesta Frans Emil Sillanpäästä (1888 - 1964) ja Nobelin kemian palkinnon saaneesta Artturi Ilmari Virtasesta (1895 - 1973) on julkaistu postimerkki vuonna 1980.  Fysiologian ja lääketieteen Nobelilla palkitun suomalaissyntyisen Ragnar Granitin (1900 - 1991) silhuettikuva on ikuistettu vuonna 1989 ilmestyneeseen Fysiologia-postimerkkiin. 

Näin siis Suomen Sillan Uutisviikko 48/2008.  Kuten nimikin sanoo Uutisviikko ilmestyy joka viikko.  Sen voi halutessaan kuka tahansa tilata postitettavaksi omaan blogiinsa.

(Tämä oli siis Suomen Sillan uutisviikosta lainattua tekstiä melkein sellaisenaan.  Alla oleva teksti sen sijaan on ihan omaani. RVC)

Kun adjutantin kokardit oli joutua Fontana Treviin

Ahtisaaresta puheenollen, en malta olla kertomatta erästä hauskaa yksityiskohtaa
hänen vierailultaan Italiassa presidenttikaudellaan. Me Italiassa toimineet
kirjeenvaihtajat ja Suomesta tulleet toimittajat seurasimme häntä Roomassa
Suurlähettilään residenssissä pidetyn vastaanoton jälkeisenä päivänä kuin hai
laivaa.  Hän tapasi silloin myös mm. Romano Prodin. 

Siitä vierailusta on jäänyt  erityisesti mieleeni käynti Fontana Trevillä.  Presidentti
Ahtisaari halusi ehdottomasti kenen tahansa tavallisen turistin tavoin heittää
suihkilähteeseen ne onnea tuottavat kolikot.  Kun adjutantilla kului aikaa
kolikoiden löytämiseen, presidentti hiukan hermostui - varmaankin kiireellisen
ohjelman takia - ja sanoi, että jollei niitä kolikoita rupea löytymään, niin hän heittää
lähteeseen adjutantin kokardit. Löytyiväthän ne kolikot sitten lopulta. (RVC)

PS.  On vielä ihan pakko palata lähipäivinä (tai joulun jälkeen) tähän aiheeseen Pravda-lehden uskomattoman typerien kirjoitusten takia. (RVC)