KAUNEUSIHANTEIDEN HISTORIA

Naisen ehkä merkittävin ase kautta historian on ollut hänen ulkomuotonsa. Tätä ulkomuotoa on muokattu mitä moninaisimmin keinoin, ajoittain hyvinkin väkivaltaisesti.

Egyptissä tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua oli voimakas ehostuskulttuuri. Sekä miehet että naiset käyttivät peruukkeja ja etenkin naiset myös hyvin voimakkaita silmämeikkejä .

Antiikin ajan nainen oli luonnollinen. Antiikin naispatsaissa nainen on kuvattu alastomana ja vain kevyet ohuet harsot kiertävät kaunista naisvartaloa.

Keskiajalla oli muodissa kalpea, aneeminen nainen. Laihuus edusti sielun puhtautta. Naiseus piti häivyttää kirkon vaikutuksesta, koska nainen jo sellaisenaan edusti syntiä.

Historiassa on myös aikoja jolloin ihannoitiin pyylevää ja hyvin runsasmuotoista naista, koska se oli merkki vauraudesta: nainen on saanut ravintoa riittävästi ja on hedelmällinen. Jossain vaiheessa raskaus oli muotia. Silloin naiset korostivat pukeutumisella vatsaa.

Aikanaan myös takapuolta haluttiin korostaa. 1900-luvun 
alkupuolella muotiin tulivat ampiaisvyötäröt. Hengitystä ahdistavalla, tiukalla korsetilla teetettiin naiselle luonnottoman kapea vyötärö. Myös kasvomaalit, joilla kasvot kalkittiin valkoisiksi, ovat saattaneet sisältää lyijyä ja muita terveydelle hyvin haitallisia aineita.

Nykyään paineet ulkomuotoa kohtaan ovat periaatteessa yhtä kovat kuin ennenkin. Myös keinot ovat koventuneet, koska käytössä on mm. plastiikkakirurgia, jolla voidaan tehdä erilaisia leikkauksia. Ulkomuotoon kohdistuvista yleisistä paineista huolimatta nykyään naisella on enemmän kuin koskaan aikaisemmin mahdollisuus olla persoonallinen ja sillä tavalla kaunis.

Tiina Ramsay