MONIKULTTUURISET AVIOLIITOT SILLANRAKENTAJINA –SEMINAARI  3

7.9.2007 Finlandia-talolla

Lopullinen ohjelma

Vuoden 2007 seminaarin tarkoituksena on tarjota foorumi monikulttuurisessa perheessä tai parisuhteessa eläville ja näiden perheiden parissa työskenteleville kokemusten ja ajatusten vaihtoon. Tavoitteena on käsitellä monipuolisesti monikulttuurisia perheiden elämää sekä Suomessa että ulkomailla ja antaa sitä kautta  eri alojen asiantuntijoille, tutkijoille, viranomaisille ja järjestöille ideoita tukitoimien järjestämiseen monikulttuurisille perheille Suomessa ja ulkomailla. Suomi 90 Finland -juhlavuosihanke toimii seminaarin yhteistyökumppanina.

 Järjestelytoimikunta:

Ritva Viertola-Cavallari, VTM, toimittaja (Italia), Elli Heikkilä, Siirtolaisuusinstituutti, professori, tutkimusjohtaja, Päivi Oksi-Walter, USP:n varapuhemies (Saksa), Kristina Sandberg-Peppas, sosiaalikuraattori (Kreikka)
Jonna Roos, Monikulttuuristen perheiden liitto – Union of Multicultural Families ry., pj, Hanne Lehtonen, Suomi-Seuran neuvontapäällikkö, Irene Gröhn, parlamenttisihteeri (USP) ja Tarja Monto, Familia Club ry

     
Seminaarin ohjelma:

 


9.00 Seminaarin avaus (kulttuuriministeri)

9.05 Prof. Kaarina Määttä

10.00 YTT Hannu Sirkkilä

11.00 Näyttelijä Jani Toivola


12-13.15 Lounastauko

 
13.15-15.15 Workshopit

1.  Suomalainen nainen maailmalla: Ritva Viertola-Cavallari  ja

    Kristina  Sandberg-Peppas

2.  Matkalaukkulapset, Ann-Christine  Marttinen

3.  Monikulttuuriset avioliitot ja ulkomaalaislaki, Berit Kiuru

4.  Monikulttuuriset perheet Suomessa – mitä tukimuotoja tarvitaan? Jonna Roos

5.  Kulttuurishokki monikulttuurisessa perheessä Päivi Oksi-Walter ja  

     Helka Silventoinen

 

      15.15 Workshoppien raportit

       16.00 Seminaarin päätössanat prof. Elli Heikkilä

 Ilmoittautuminen ja tiedustelut: siltaseminaari(at)suomi24.fi;

Huom.! Ilmoittaudu ylläolevaan osoitteeseen, niin lähetän Sinulle paluupostissa ilmoittautumislomakkeen, johon tulee merkitä Sinusta kiinnostavimmat kolme workshopia kiinnostavuusjärjestyksessä 1, 2, 3.  Tämä siksi, että jokaiseen workshopiin saadaan sopiva määrä osanottajia.  Workshopit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Seminaarin tausta

Monikulttuuriset avioliitot sillanrakentajina-seminaari on jo järjestetty aikaisemmin vuosina 2003 ja 2005.

            Seminaarin järjestäminen on perustunut Ulkosuomalaisparlamentin (USP) vuoden 2002 istunnon päätöslauselmaan monikulttuurisista ja uusmuuttajaperheistä: 

           "Ulkosuomalaisparlamentti ehdottaa, että muodostettaisiin työryhmä, johon osallistuisivat perheneuvonnan, perheterapian ja mielenterveyden parissa työskentelevät alan asiantuntijat ja tutkijat pohtimaan, miten voitaisiin kehittää tukimuotoja monikulttuurisille ja uusmuuttajaperheille. Ulkosuomalaisparlamentti esittää, että ulkomaille lähetettävät papit ja muut kirkon työntekijät perehdytetään perheneuvontaan ja monikulttuuristen perheiden ongelmiin."

Edellisten seminaarien raportit on julkaistu siirtolaisuusinstituutin sivuilla:  

Elli Heikkilä (toim.), Ritva Viertola-Cavallari, Päivi Oksi-Walter ja Jonna Roos: Monikulttuuriset avioliitot sillanrakentajina. Web Reports No. 2, Siirtolaisuusinstituutti 2004.  Elli Heikkilä (toim.) Monikulttuuriset avioliitot sillanrakentajina. Vuoden 2005 seminaariraportti. Web Reports No. 11, Siirtolaisuusinstituutti 2005. Myös vuoden 2007 seminaarista tehdään vastaava seminaariraportti.


Seminaarin järjestäjien kotisivut:  www.migrationinstitute.fi; -  www.suomi-seura.fi;  -  www.usp.fi;  www.monikulttuurisetperheet.net;  -  www.familiaclub.fi;   -  ylirajojen.vuodatus.net;