....  kun Italian postissa ei tiedetty Suomen kuuluvan EU:hun

Järjestelin arkistoani, ja käsiini osui Turun sanomiin kirjoittamani juttu aiheesta.  No, onhan siitä jo aikaa yli kymmenen vuotta, mutta nauratti, vaikka tosiasiassa silloin aikoinaan vähän suuttuttikin.

Olin  viemässä italialaisen  pikkukylän, kotikyläni postiin kirjettä, jonka piti lähteä Suomeen niin kutsuttuna Prioritaria-kirjeenä.  Tämä palvelu oli vasta vähän aikaisemmin ulotettu Italiasta muihin EU-maihin ja eräisiin muihinkin maihin. Virkailija vilkaisi ministeriön kiertokirjettä ja totesi, ettei Suomi kuulunut Euroopan unioniin!  

- Miten niin ei kuulu? Suomihan on paraikaa EU:n  puheenjohtajamaana, sanoin vähän vihaisena, mutta samalla hiukan huvittuneena.    Virkailija tuijotti Italian postin kiertokirjettä neuvottomana ja sanoi  sitten : -  Mutta täällä sitä ei sanota! 

Onneksi apuun ehti toinen virkailija, joka osoitti Prioritaria-palvelun seinämainosta, jossa Suomi oli mainittuna.

Kirje sai lopulta 1.200 liiran postimerkin (noin 4 sen aikuista markkaa) ja pääsi matkaan. Sen tuli olla perillä Suomessa 48 tunnissa.

Väistämättä tuli mieleeni,  missä kumman periferiassa oli tullut synnyttyä. Eikä sitä tunnetta ollut omiaan vähentämään Italian televisiossa niihin aikoihin pyörinyt saksalainen sarjafilmi, jossa kerrottiin toistamiseen, että Suomeen oli muka vain yksi lento viikossa! 

(RVC)