ITSENÄISEN NAISEN HISTORIAA

Itsenäisen naisen historia ei ole sen pidempi kuin Suomen historia eli noin vuosisadan verran.  Kautta historian on toki ollut itsenäisiä, merkittäviä naisia, mutta naiset ryhmänä eivät juuri koskaan ole nousseet historian lehdille. Vaikuttajanaisia on toki ollut, mutta historia on miesten kirjoittama.

Ensimmäisiä yksittäisiä mahtinaisia oli Egyptin Kleopatra, joka eli hieman ennen ajanlaskun alkua. Kleopatra on varmasti henkilö, josta jokainen on kuullut - mahtava kuningatar ja poliitikko.  500-luvulla Bysantissa, joka oli sen ajan merkittävin kulttuurin, politiikan ja kirkon keskus, hallitsi kuningatar Theodora yhdessä miehensä kanssa hyvin voimakkaasti bysanttilaista maailmaa.

Keskiajalla esiin nousee uusi naisryhmä nk. Pyhät naiset. Esimerkiksi Katarina Sienalainen, joka sai jopa patriarkaaliselta katoliselta kirkolta kunnianimen Kirkon opettaja. Myös Ruotsin Pyhä Birgitta kuuluu pyhiin naisiin. Hänet naitettiin 13-vuotiaana ja hänestä tuli suurperheen äiti. Vanhempana, jäätyään leskeksi, hän kiinnostui ympäröivistä asioista ja halusi vaikuttaa niihin. Birgitasta tuli hyvin vaikutusvaltainen 1300-luvun Ruotsisuomessa, hän perusti birgittalaisluostarin ja jopa kuningas kuunteli hänen neuvojaan. Loppujen lopuksi hän siirtyi Roomaan ja yritti vaikuttaa paavin poliittisiin päätöksiin. Myöhemmin Birgitta julistettiin pyhäksi. Esimerkiksi Saksan alueella vaikuttanut Hildegaard Bingeniläinen on ollut vastaavanlainen hyvin merkittävä, sivistynyt, osaava ja tietävä nainen.

Vuosisatojen aikana Euroopassa ovat vaikuttaneet mm. seuraavat naiset: Englannissa Elisabeth I ja Viktoria, Italiassa Katarina di Medici, hallitsijan puoliso ja merkittävä kulttuurivaikuttaja, taiteiden suosija sekä Venäjän mahtihallitsija Katariina Suuri. Eli naiset ovat olleet miesten veroisissa asemissa, mutta vain satunnaisesti, eivät koskaan kollektiivisesti.

Vasta 1800-luvun alussa naisten kiinnostus omaa asemaa kohtaan alkoi herätä. Vähitellen muodostuu eurooppalainen naisliike, jonka työn myötä on pikku hiljaa valveuduttu myöntämään, että naisillakin on yhteiskunnallinen rooli ja heillä täytyy olla samanlaiset oikeudet kuin miehilläkin.

Naisen aseman muuttuminen on ollut todella nopeaa, kun se 1800-luvulla lähti käyntiin. Valtiollisen äänioikeuden naiset saivat ensimmäisinä Euroopassa Suomessa 1906.  Äänioikeuden myötä naisten mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihin on lisääntynyt merkittävästi ja kaikilla yhteiskunnan eri aloilla toimii myös naisia.  Hyvä naiseus on sitä, että voimme yhdessä miesten kanssa rakentaa tasapainoista yhteiskuntaa meille kaikille!

Tiina Ramsay

 oooooooo

PS. Tähän päättyy tämä Naisen historiasta kertova sarja. Valitettavasti on todettava, ettei ainakaan Italiassa ole vielä saavutettu läheskään täydellistä tasa-arvoa. Sehän näkyy jo parlamentissakin, ja ennen kaikkea televisiossa, jossa naispuoliset parlamentin tai senaatin jäsenet pääsevät erittäin harvoin ilmaisemaan mielipiteitään. (RVC)