Todellinen afrikkalainen kuumuus hellii enemmän tai vähemmän Italiaa. Lämpötilat kohoavat ennätyslukemiin, pelko mittarin äkkinäisestä poksahtamisesta kasvaa ja hiki virtaa pitkin auringossa kihisevää kroppaa. On siis kesä aitoon italialaiseen tapaan. Suomalaisittain kuumaa ja kosteaa. Rannat täyttyvät bikineistä ja bermudoista, itikat surisevat ja kärpäset pörisevät. Vesimelonia raahataan kaupasta kärrykaupalla kotiin ja vesipullot täyttävät harmonisessa rivissä keittiön kaapit. Kaikki kaapit. Onnellisimmat kerkeävät vielä kaasua poljettuaan kaupan jäätelöaltaalle ja löytävät sen viimeisen mehujää,- tai sorbetto- paketin altaan perimmäisestä nurkasta. Altaaseen sukeltaminen käy näppärästi. Samalla voi sulkea sekunniksi silmät ja hengittää raikasta jäätelöaltaan ilmaa kuin kurkkupastillimainoksessa. Ehkä hetken, aivan pienen hetken mielikuvituksen pienellä ponnistuksella olon voi kuvitella olevan kuin alpeilla tai kenties Everestin huipulla. Kunnes on aika nostaa pää altaasta pois paitsi liiallisen viileyden vuoksi, myös siksi, että muutkin asiakkaat saattavat tarvita jäätelöaltaan tarjoamaa hengitysmahdollisuutta omille alpeilleen tai Everestilleen.

 

Onkin tärkeää muistaa kuumuudessa ne muutamat olennaiset selviytymiskeinot, joilla periodista voi mitä luultavimmin selviytyä, mikäli on käynyt niin onnellisesti,ettei ilmastointia löydy kodin pienimmästäkään kolkasta, eikä puuskuttava vanha Lancia jaksa enää pikkuisilla voimillaan viilentää. Kuumuudessa grillautuessani olen tehnyt pienen kyselyn ylimääräisistä virvoituskeinoista, niistä pienistä nikseistä, joilla oloa voi hetkellisesti helpottaa.

 

 1. Klassinen: Juo vettä, ui siinä ja mielellään koko päivä.

 2. Ehkä naapurilla on uima-allas. Ystävysty naapurin kanssa ja vietä mukavasti aikaa sangrialasin äärellä uima-altaan reunalla tai kuten kohdassa 1. vedessä.

 3. Vietä paljon aikaa kaupoissa. Kaupoissa on mitä tehokkaimmat ilmastoinnit.

 4. Vietä paljon aikaa gelateriassa, jäätelöbaarissa. Siellä vasta tehokas ilmastointi onkin!

 5. Laita vartalovoidepurkit jääkaappiin. Sivellessä voiteita iho viilenee, ainakin hetkellisesti. Minttu ja eukalyptus ovat aivan erinomaisia ja hyvin miellyttävän tuntuisia iholla.

 6. Patista mies ostamaan ilmastointilaite tai vähintään pieni hyrrä kotiin. Käytä tarvittaessa kaikki keinot.

 7. Sulje kaikki ikkunat ja ikkunaluukut päivän kuumimpien tuntien ajaksi.

 8. Laita jääpaloja salaattikulhoon ja pistä hyrrä pyörimään jääpalojen ylle. Viilennys on vähäinen, mutta rikka rokassa.

 9. Syö paljon jäätelöä!

 10. Laita silmille jääkaapissa pidettävä geelimaski, samalla laskee myös elegantti turvotus. Kokeile samaa myös jaloille ja voit saada ballerinat tai rantasandaalit jalkaan. Ehkä.

 11. Hanki kesäasunto vuorilta.

 12. Onnea matkaan! 

 

Buon divertimento!  Nauttikaa, sillä kesä kestää vain hetken.

Muistakaa suojautua auringolta! 

Karkki.