...  sosiaalisen median menestystarina

Monet varmaan muistavat  kirjoitukseni, jossa kerrotaan ruotsinsuomalaisen, 90-vuotiaan Veikko Virtasen tarina, joka on todella järkyttävä. Hänen hyväkseen perustettuun Facebook-ryhmään liittyi lyhyessä ajassa peräti 20.342 jäsentä.

Sokea, lähes 90-vuotias Veikko Virtanen asuu ruotsinkielisessä hoitokodissa Ruotsin Vaxholmissa, eikä osaa ruotsia. Hänen toivomuksensa on päästä suomenkieliseen hoitokotiin (Suomikotiin), mutta kunta oli kieltäytynyt siirtämästä häntä sinne. Ilmeisesti taloudellisista syistä. Veikko Virtasen poika, Pentti Virtanen valitti asiasta Ruotsin hallinto-oikeuteen. Myös lukuisat muut ruotsinsuomalaiset olivat liittyneet tukemaan Veikko Virtasen tukiryhmää.

Suureksi iloksemme voimme nyt todeta, että mediatoimijoiden perustaman Facebook-ryhmän ansiosta sotaveteraanivanhus Veikko Virtasen toive päästä suomenkieliseen hoitoon on saanut suurta julkisuutta Ruotsissa. Facebook-ryhmä kasvoi nopeasti Veikon asian yli 20.000 henkilön tukijoukoksi. Asian myönteisen ratkaisemisen puolesta vetosivat julkisesti useat Ruotsin ja Suomen ministerit.

Uuden hakemuksen pohjalta Vaxholmin sosiaalilautakunnan jaosto teki myönteisen päätöksen 7. kesäkuuta Veikon siirtämiseksi suomenkieliseen hoitoon. Hän joutuu kuitenkin hoitojonoon, kun ainoa vapaana ollut paikka oli ehditty jo luovuttaa toiselle henkilölle. Veikon tapauksen päätöksentekoprosessin seuranta on nostanut laajaan tietoisuuteen suomalaisvanhusten omankielisen hoidon huonon tilanteen Ruotsissa.

Valitettavasti Veikko ei vielä päässyt haluamaansa suomalaiseen hoitokotiin, kun ainoa vapaana ollut paikka ehdittiin antaa jo toiselle vanhukselle. Mutta seuraavalla kerralla on toivottavasti hänen vuoronsa. Toivottavasti hänen ei tarvitse odottaa kauan.

Veikko Virtasen tapaus osoittaa, että on mahdollista unohtaa opittu kieli, varsinkin jos sen on oppinut aikuisena. Sen vuoksi olisi erittäin suotavaa ja viisasta, että suomalaiset niin Italiassa (kuin muuallakin Suomen ulkopuolella) puhuisivat lapsilleen suomea.  On täysin mahdollista, että italian kieli (kuten mikä muukin aikuisena opittu kieli) unohtuu vanhetessa. Olisi todella kurjaa, jos kukaan perheen jäsenistä ei ymmärtäisi, mitä suomalainen äiti tai isä puhuu.  Eikä hän ymmärtäisi, mitä muut perheenjäsenet puhuvat.

On uskomatonta, mutta aikoinaan Englannissa suomalaisia äitejä kiellettiin puhumasta lapsilleen suomea. Se oli todella typerä kielto. Onhan oma äidinkieli myös niin sanottu tunnekieli.  (rvc)

                                                                                                                                                           

OIKEIN ILOISTA JUHANNUSTA 

KAIKILLE MANSIKAN LUKIJOILLE!