Se on se tunne. Se on se tunne, aavistus, joka iskee juuri liukuhihnan edessä supermarketissa. Se ei toimi. Kortti ei varmasti mene läpi. Tiedän sen, tunnen sen syvällä sisälläni. Mahaa kouristaa. Hikipisarat valuvat otsaa pitkin. Kädet tärisevät. Monta pitkää sekuntia ja kassaneidin tyly katse. Olen pahoillani, korttinne ei mennyt läpi.

Näin kävi hiljattain myös monelle italialaiselle vähävaraiselle. Joskaan syy ei tällä kertaa ollut vain magneetissa. Pieni Mastercardiin verhottu Italian talousministeriön paholainen, 120 euron kädenpuristus suoraan valtiolta piippasi tyhjää monella lähikaupan kassalla. Korttia tiukasti kämmenessään pitelevän eläkeläisen kasvot helähtivät punaisiksi ja ostokset jäivät samassa ihmetyksestä silmiään pyörittelevän kassaneidin hellään hoivaan. Korttia ei ollutkaan nöyryyttävästä hakuprosessista huolimatta ladattu. Eläkeläinen käveli syli tyhjänä kotiin, ilman ruokaa.

Joulukuussa 120 euron panoksella varustettua valtion antamaa luottokorttia pyysi la Repubblica-sanomalehden mukaan noin 580 000 yksikköä, joka koostui vähävaraisista, eläkeläisistä sekä taloudellista apua tarvitsevista perheistä. Italian byrokratia kompastui omaan nilkkaansa, ja kortteja ladattiin ainoastaan noin 420 000 jättäen suuri osa apuun oikeutettua vaille luvattua summaa. Talousministeri Giulio Tremonti pyytää aiheutunutta sekaannusta anteeksi, mutta ihmisarvoon kolahtanutta nöyryytystä on vaikea unohtaa. Talousministerin luomuksen ihmisen kokoinen hinta jäi näin monen vähävaraisen maksettavaksi.

Italia on hukkumaisillaan taloudelliseen suohon. Talousministeri Tremontin kesällä 2008 julistaman uudistuksen piti tuoda turvaa vähävaraisille valtion puolesta ladatun luottokortin muodossa, mutta joulukuisen lipsahduksen vuoksi moni luvattua summaa vaille jäänyt sai kaupasta mukaansa vain kassillisen nöyryytystä, alennuksessa. Toisin sanoen, pelastusrengas puhkesi kesken operaation. Suosta on hankala nousta ilman apua.

Talousministeriö pyrkii korjaamaan erehdyksensä mahdollisimman pian, ja oikeutetut voivat anoa uudelleen valtiolta 120 euron pelastusrengasta. Hakuaikaa on pidennetty. Mutta kuka korjaisi operaatiossa loukkaantuneen itsetuntoon jääneet haavat? Ne rippeet, jotka jäivät hiljattain lähikaupan kassalle, ruokakassin viereen. 

 

 KIITOKSET KARKILLE TAAS HIENOSTA KOLUMNISTA! (RVC)