Nimimerkki Pekka Perugia kirjoitti 02.08.2009  Mansikan kommenteissa seuraavan mukavan artikkelin ja toivon, ettei hän pahastu, vaikka siirsin sen artikkeleihin Mansikan sivuille, jonne se mielestäni paremmin kuuluukin.  

Näin kirjoitti Pekka Perugia:   

Huomasin aivan sattumalta, että netissä on tällainenkin keskustelupalsta Italiasta. Suuri kiitos sivujen kirjoittajille. Itse olemme asettautuneet paikkakunnalle (joka varmaan selviää nimestäkin :)), josta olemme hankkineet asunnon tällä hetkellä lomakäyttöön, mutta ehkä jo ensi vuonna vakituiseksi asunnoksi.

Paikkakuntana Perugia oli mielestämme alue, jossa yhdistyy useita sellaisia tekijöitä, joita me vaimoni kanssa arvostamme - palvelut lähellä, sopiva etäisyys lentokentästä, maaseutu näkyy terassiltamme, asunto pienessä kerrostalossa , jossa asuu vain italialaisia perheitä ja niinkuin moni paikkakuntalainen sanoo "helppo päästä nopeati muualla, Firenzeen, merenrannalle, vuorille etc" .

Olemme myös tutustuneet italialaisiin taloyhtiössämme, ja meillä on myös muutamia sellaisia italialaisia ystäviä, joiden kanssa käymme syömässä ja vaikkapa konserteissa ja erilaisilla festoilla ja sagroissa. Joku mainitsi siitä, että on vaikea päästä "sisälle" italaiseen yhteiskuntaan tai saada ystäviä, ja että ongelmat alkavat, kun siellä asuu vakituisesti. Vaikka olemme tällä hetkellä ns. "turisteja", niin olemme siihen törmänneet, oli kyseessä asunnon hankintaprosessi tai asioiminen kaasuyhtiössä tai pankissa.

Mutta meidän mielestämme ensimmäinen este ylittyy, kun osaa italiaa edes jonkin verran ja että kehittyy jatkuvasti sen käytössä ja käyttää kieltä, kun asioi eri paikoissa. Meillä on sellaisia kokemuksia, että italialaiset suhtautuvat heti eri tavalla ulkomaalaisiin, jos pystyy edes jollakin tavalla asioimaan maan kielellä.

Toiseksi olemme, ehkä onnellakin, pystyneet hankkimaan pienen italialaisen ystäväpiirin, joka auttaa meitä , jos esim. italian kielemme taso ei riitä eri virastoissa asioidessamme. Meille tämä nykyisen asunnon paikkakunta löytyi tosi nopeasti.

Olemme käyneet Italiassa vuosittain 15 vuoden ajan, ja ajatus asunnosta on kypsynyt pikkuhiljaa. Asunnon hankkiminen on aina henkilökohtainen juttu, toisilta päätökseen menee 5-10 vuotta tai kauemmin, toisilta muutama kuukausi. Päätös asunnon hankkimisesta ja nimenomaan Perugiasta varmaan johtuu siitä, että teemme päätöksiä muistakin asioista suhteellisen nopeasti:).

Italian tuntemisen suhteen olemme kuitenkin tiemme alussa, mutta olemme kuitenkin hyvää vauhtia oppimassa kielen (kun englannilla ei oikein pärjää) ja suunnitelmissa on myös aloittaa kielen opiskelu yliopistossa mikäli tästä tulee meille pysyvämpikin asuinpaikka.


Meidän kohdalla olemme aina yrittäneet pitää mielessä, että Suomessa on hyviä ja huonoja puolia, ja Italiassa on hyviä ja huonoja puolia, ja että pitää aina ymmärtämää maan historiaa, nykyisiä oloja, polittiikkaa (myös Berlusconia :)) ja yrittää nauttia niistä asioista, joiden takia on tehnyt päätöksen Italiassa asumisesta.

Kiitos Pekka Perugia,  ja mukavaa Italiassa oleskelua jatkossakin. T. Toimitus