VILLATAKKI JA LÄMMIN YÖPAITA OVAT VIELÄ TARPEEN !

Niitä tosiaan vielä tarvitaan. Hedelmäpuut ovat jo kukassa, mutta todella lämpimät kevätpäivät  ja varsinkin yöt antavat vielä odottaa itseään. Meilläkin on jo lämmittäminen lopetettu, mutta kyllä täällä tarkenee, kun pukeutuu lämpimiin asuihin. Minäkin pukeudun vielä peräti kahteen pyjamaan ja villasukkiin nukkumaan mennessäni.

Käsiini osui Tuula-Liina Variksen aiheeseen liittyvä kolumni Kirjoituksia kellarista vanhassa Suomen kuvalehdessä, jota tässä lainailen. Villatakki ja lämmin yöpaita on tuon kolumnin otsikkona. Tuula-Liina Varis on kurkistanut Helvi Hämäläisen päiväkirjoihin ja kertoo kolumnissaan muun muassa seuraavaa:

 Päiväkirjoissaan Helvi Hämäläinen kertoo Tuuli Reijosen kanssa vuonna 1955 tekemästään Italian-matkasta. Roomassa Hämäläinen asui pienessä hotellisssa. Reijonen Kersti Bergrothin ja hänen Leijonaksi kutsutun naisystävänsä asunnossa. Oli hyvin kylmä. Reijosella oli vuoteessaaan vain ohut huopa ja hän vilustui pahasti. Hämäläisellä oli varusteissaan kaksi villatakkia, villasukat ja paksu flanellinen yöpaita Rooman kylmiä, lämmittämättömiä huoneita varten.

 Kuvioon kuului, että kun Reijonen lainasi Roomassa asuvalta tuttavaltaan kaksi huopaa, jotta ei kokonaan jäätyisi, Bergroth ja Leijona loukkaantuivat; Reijonen oli käyttäytynyt tahdittomasti. 

" Selviätkö sinä hyvin elämässä? Taidat selvitä", sanoi Kersti Bergroth Helvi Hämäläiselle. Hämäläinen vastasi, ettei hän oikein tiedä, mitä toinen tarkoittaa selviämisellä. - Se on kai sitä, että minulla on flanellinen yöpaita ja kaksi villatakkia mukanani, hän kommentoi keskustelua päiväkirjassaan.

Paremmin hän ei olisi voinut osoittaa, että elämässä selviytymisessä ei järjenkäyttö ole kielletty niiltäkään, jotka kokevat elävänsä kauneudesta, syvähenkisyydestä ja ylevyydestä. Syvähenkiset elämykset jäävät kokematta siltä, joka lähtiessään kulttuurin lähteille niitä tavoittelemaan unohtaa ottaa mukaan villatakin ja lämpimän yöpaidan.

 

  Asiaa haastaa Tuula-Liina Varis!  Ei voi muuta sanoa!  (RVC)